Anemia

Tipuri, cauze, simptome și tratament

Anemia

Evaluează acest articol

Anemia nu reprezintă o boală în sine, ci mai mult un semn de boală. Anemia poate fi ușoară, moderată sau suficient de gravă pentru a produce o serie de complicații ce pot pune viața în pericol. Anemia este diagnosticată atunci când în organism există o scădere a cantității de hemoglobină sub valoarea normală de 12-16 g/100 ml, a hematocritului și numărului de globule roșii. Hemoglobina este o proteină complexă (care conține fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roșii din sânge numite hematii sau eritrocite. Hematocritul reprezintă raportul dintre volumul hematiilor și volumul plasmatic exprimat procentual. Anemia se clasifică luând în considerare dimensiunea hematiei și încărcarea acesteia cu hemoglobină.

Cele mai întâlnite tipuri de anemie:

Anemia feriprivă:
Anemia feriprivă este acel tip de anemie cauzat de deficitul de fier din organism. Fiind cea mai comună formă de anemie, aceasta se poate trata și la domiciliu, bineînțeles după recomandarea medicului și un set de analize. Afectează frecvent femeile însărcinate, copii mici și adulții cu vârste de peste 50 de ani. Anemia feriprivă apare atunci cand în organism există un deficient de fier. Astfel, corpul încearcă să compenseze acest lucru, producând mai multe hematii, dar cu dimensiuni mai mici decât cele normale. În această etapă apar și manifestările clinice care cuprind: oboseală, slăbiciune și lipsa rezistenței la efort, dificultăți de concentrare, dureri de cap, irascibilitate și tegumente palide.

anemiaAnemia pernicioasă (Anemia Addisson-Bierner):
Anemia pernicioasă este o afecțiune care rezultă dintr-un deficit accentuat de vitamina B12 în corp. Este o afecțiune la care organismul este predispus în a doua parte a vieții. Anemia Addisson-Bierner este o boală autoimună cauzată de distrugerea celulelor gastrice care secretă acidul clorhidric și factorul intrinsec, absența celui din urmă provocând o malabsorbție a vitaminei B12. Simptomele sunt asemănătoare oricărui alt tip de anemie: oboseală, dificultăți de concentrare, paloare, etc. Diagnosticul se stabilește de către medic printr-un examen al celulelor măduvei osoase care scoate la iveală nivelul scăzut de vitamina B12.

Anemia datorata deficitului de acid folic:
Anemia datorată deficitului de acid folic este cel mai comun tip de anemie megaloblastică (în care hematiile au dimensiuni mari. Cauzele anemiei prin deficit de acid folic sunt consumul insuficient de alimente bogate în acid folic, malabsorbția acidului folic sau necesitatea crescută de acid folic în cazul gravidelor.
Simptomele sunt: amețeală, oboseală cronică, slăbiciune, scăderea apetitului, paloare, dificultăți de concentrare, scăderea în greutate, etc.

Anemia hemolitică:
Anemia hemolitică este un tip de anemie care apare atunci când eritrocitele se distrug, iar acestea nu mai pot fi înlocuite corespunzător de măduva osoasă.

Anemia posthemoragică acută:
Anemia posthemoragică acută apare din cauza unei scăderi puternice a hemoglobinei într-un timp scurt datorată hemoragiei. Cea mai frecventă cauză a acestui tip de anemie este traumatismul, însă poate fi întâlnită și în cazul altor tipuri de sângerări (din tractul digestiv, în cazuri de menstruație abundentă, neoplasm, sarcină extrauterină ruptă) sau în cazul donării de mult sânge.
Simptomele anemiei posthemoragice sunt: tahicardie, hipotensiune arterială, agitație urmată de letargie, travaliu respirator crescut, etc.

Anemia – Cauze:
Scăderea numărului de globule roșii e cauzată de pierderi de sânge sau de producerea deficitară de globule roșii în măduva osoasă. De aceea, la femei, în perioada menstruației, pot apărea simptome specifice anemiei. Alte cauze ale apariției anemiei pot fi legate de deficitul de acid folic, carențe de fier, afecțiuni tumorale sau parazitare și alte afecțiuni mai grave precum leucemia sau afecțiuni ale măduvei osoase. Alimentația deficitară, hemoragia puternică și un nivel insuficient de hemoglobină pot fi și ele cauze ale aparitiei anemiei.

Anemia – Simptome:
Marea majoritate a tipurilor de anemie se caracterizeaza aproximativ prin aceleași simptome: oboseală cronică, amețeli, letargie, slăbirea vederii, paloare, insomnii, astenie, anorexie, palpitații și cefalee, scăderea nivelului de concentrare, a capacității intelectuale și a randamentului muscular și a rezistenței la efort fizic, sângerări nazale, creșterea frecvenței respiratorii și creșterea frecvenței cardiace, unghii casante și păr fragil care cade și se rupe foarte ușor.

 

Consult de specialitate:

Cele mai importante analize care se impun atunci când există o suspiciune de anemie, sunt testele de sânge, o hemogramă completă. O analiză completă a sângelui este utilă pentru a furniza informații esențiale cu privire la natura anemiei și la cauzele care au determinat-o.

În cadrul unei hemograme complete, medicul testează: numărul de hematii, hematocritul, nivelul hemoglobinei, volumul eritrocitar mediu (VEM), hemoglobina eritrocitară medie (HEM) și concentrația hemoglobinei eritrocitare medii (CHEM). În funcție de fiecare pacient în parte și de istoricul său medical, medical specialist alege maniera de testare optimă.

Pentru tratarea anemiei un rol important îl are regimul alimentar. Sucul de morcov conține în cantități semnificative unele dintre cele mai importante elemente pentru producerea globulelor roșii și a hemoglobinei: fier, vitamina C, vitamina B2, acid folic. Tratamentul antianemic cu suc de morcovi presupune consumul dimineața, pe stomacul gol, a două pahare de suc de morcovi, care vor înlocui micul dejun, timp de o lună. Dieta mai include alimente bogate în fier: soia, mazăre, fasole, urzici, salată verde, spanac, ștevie, sfelcă roșie, napi, roșii, usturoi, ceapă, pătrunjel, caise, smochine, coacăze negre, piersici, căpșuni, struguri negri, carne de vită, ficat de porc, rinichi, inimă și ficat de vită, gălbenuș de ou, lapte, nuci, alune de pădure.

De asemenea, anemia se poate trata cu succes folosind plantele medicinale care conțin minerale, în special fier și vitamine, cu precădere vitamina C, esențială pentru absorbția fierului.

Specialiștii STAR INTERNAȚIONAL MED, după cercetări amănunțite, au creat produsul GLOBY FORTE care este un puternic antianemic natural. Conține plante ayurvedice (Punica granatum-Rodie, Rubia Cordifolia-Manjista, Tinospora Cordifolia-Guduchi, Curcuma amada-Amada, Emblica officinalis-Amla)  care sprijină activitatea ficatului și a splinei, contribuind la menținerea sănătății sângelui prin continutul lor ridicat de fier si vitamine, in special vitamina C.

Aceste plante, prin puternicele lor efecte antioxidante și detoxifiante, susțin organismul împotriva acțiunii unei multitudini de factori agresori, inclusiv radicali liberi, ajutând la menținerea capacității naturale de autoapărare a organismului. Substanțele bioactive din plantele conținute în GLOBY FORTE susțin, de asemenea, funcționarea normală a sistemului nervos (prin păstrarea tonusului general și cerebral normal) și digestiv (prin menținerea poftei de mâncare și a tranzitului intestinal normal). Este un adjuvant în curele de purificare și slăbire, oferind aportul de vitamine și minerale necesare corpului, contribuind la corectarea anemiilor, îmbunătățirea tonusului și ameliorarea stărilor de oboseală și epuizare. GLOBY FORTE contribuie la menținerea sănătății sângelui din punct de vedere cantitativ și calitativ, la buna funcționare a ficatului și splinei, la diminuarea efectelor anorexiei, la susținerea capacității naturale de autoapărare a organismului, prin efectul antioxidant și detoxifiant al plantelor pe care le conține. Îmbunătățește tonusul și ameliorează stările de oboseală și epuizare.