Momordica Charantia

mamordica_chrantiaMomordica Charantia este o plantă tropicală și subtropicală din familia Cucurbitaceae, regăsită pe scară largă în Asia, Africa și Caraibe, cultivată pentru fructele sale comestibile dar care sunt foarte amare la gust. Această plantă erbacee crește până la 5 m. Planta are frunze simple, de 4-12 cm cu trei pînă la șapte lobi adânci separați. Fiecare plantă are și flori femele dar și masculi de culoare galbenă.
Fructele (folosite în scopuri medicinale) au un exterior cu negi și o formă alungită. În secțiune transversală este goală și cu un strat relativ subțire de pastă, care înconjoară cavitatea centrală umplută cu semințe plate mari și pulpă. Fructele sunt adesea consumate în stare proaspătă sau atunci când încep să se îngălbenească. În această etapă a coacerii, pulpa este crocantă și cu o textură apoasă, similară cu cea a castravetelui sau a ardeiului gras verde, dar cu un gust amar. Coaja fructului este comestibilă și fragedă.

Compoziția chimică – Fructe conțin glicozide, saponine, alcaloizi, zaharuri reduse, rășini fenolice, elementele constitutive, ulei fix și acizi liberi. Conține: alcaloizi, charantin, charine, criptoxantina, cucurbitini, cucurbitacini, cucurbitane, cycloartenoli, diosgenine, acizi elaeostearici, eritrodiol, acizi galacturonici, acid gentisic, goiaglicozide, goiasaponine, inhibitori ale guanilat ciclazat, gipsogenin, hidroxitriptamine, karounidiol, lanosterol, acid lauric, acid linoleic, acid linolenic, momorcharazide, momorcharin, momordenol, momordicilin, momordicin, momordicinin, momordicozide, momordin, momordolo, multiflorenol, acid miristic, nerolidol, acidul oleanolic, acid oleic, acid oxalic, pentadecan, peptide, acid petroselinic, polipeptide, proteine, proteine de inactivare a ribozomului, acid rozmarinic, rubixanthin, spinasterol, nesteroidiene, glicozide, stigmastadioli, stigmasterol, taraxerol, trehaloză, inhibitori tripsinei, uracil, vacine, v-insulină, verbascozide, vicine, zeatina, riboside zeatina, zeaxantina, acizi – aspartic, zeinoxanthin, amino acizi, serină, acid glutamic, thscinne, alanină, acizi gama- amino butiric și pipecolic, ascorbigen, b-sitosterol-d-glucozida, citrulina, elasterol, flavocrom, luteină, licopen, acid pipecolic. Fructele și semințele de Momordica charantia au o polipeptidă-p-Insulina, care este considerată similară cu insulina bovină.

Proprietăți – Antidiabetic, antihelmintic, antibacterian, antibiotic, antiinflamator, antimicrobian, antileucemic, antimutagenic, antimicobacterian, antioxidant, antitumoral, antiulceros, antiviral, aperitiv, afrodiziac, astringent, carminativ, citostatic, citotoxic, depurativ, hipocolesterolemic, hipotensiv, hipotrigliceridemic, hipoglicemiant, imunostimulator, insecticid, galactagog, laxativ, purgativ, stomahic, stiptic, tonic, vermifug.

Recomandări – Diabet, guturai, constipație, digestie, demulcent, dermatoze, diaree, dispepsie, eczeme, febră, hemoroizi, hepatită, inflamație (ficat), lepră, leucoree, leucemie, malarie, colici menstruale, durere, prurit, reumatism, scabie, vaginită, glicozurie, halitoză, hematurie, poliurie, anemie, colită, calculi renali, sterilitate (feminin), dizenterie, gonoree, anorexie, rinită, dismenoree, gută, psoriazis, dureri, astm, dureri de cap, durere de stomac, răceală, tuse, hipertensiune arterială.

Această plantă se regăseşte în remediul natural DAITAB.