Obezitatea – boală de nutriție

Obezitatea – boală de nutriție

Evaluează acest articol

Obezitatea este una dintre cele mai frecvente boli metabolice actuale şi se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn, etc. Obezitatea reprezintă o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea anormală a greutăţii corporale. Obezitatea este caracterizată printr-un exces de ţesut adipos. În mod normal organismul bărbaţilor conţine un procent de 15 – 20 % de ţesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 – 30 % de ţesut adipos. Vorbim de obezitate în cazul persoanelor care au un exces de kilograme cu 20% în plus faţă de greutatea normală pentru bărbaţi şi cu 30% pentru femei. Datele statistice arată un procent de peste 50 % de persoane obeze şi supraponderale în Europa. În ţările europene rata obezităţii variază invers proporţional cu nivelul socio-economic, în special în rândul femeilor. În ţara noastră incidenţa obezităţii este de aproximativ 17 % în mediul rural şi cca. 20 % în mediul urban, fiind mai frecventă la femei; la copii variază între 5 – 10 %.

Cum se ajunge la obezitate? Răspunsul este un mecanism de supravieţuire al organismului pe care omul modern l-a întors în defavoarea sa şi anume capacitatea organismului de a stoca energia din alimente sub formă de grăsime. Această capacitate este valoroasă atunci când hrana este puţină sau individul se hrăneşte obezitatea bola de nutritieinconştient, atunci când găseşte ceva de mâncare. Cu rezervele sale de grăsime un om normal supravieţuieşte aproape două luni înfometării totale. Spre deosebire de rezervele de energie din glicogen sau proteine, cele din grăsimi nu au nevoie de apă sau electroliţi pentru a se elibera, iar rata de transformare este foarte eficientă: un gram de ţesut adipos dă prin ardere 9 kcalorii, valoare extrem de apropiată de idealul teoretic.

Dar în societatea modernă lipsa alimentelor este rareori o problemă reală, mai degrabă calitatea acestora este problema. Factorii principali care contribuie la instalarea obezităţii sunt: o viaţă prosperă, un stil de viaţă sedentar şi o lipsă de activitate fizică. Pe scurt cauzele s-ar rezuma prin: a mânca prea mult, a sta prea mult şi a face prea puţin. La animalele sălbatice şi la omul primitiv, schema după care este determinat comportamentul alimentar funcţiona perfect, asigurându-se nevoile şi, pe cât posibil, o rezervă minimă. În cazul omului modern, mamele excesiv de grijulii îşi îndoapă copiii şi, încă de la vârsta de 1-3 ani, centrul foamei este „dat peste cap “. Câţi dintre noi mâncăm doar când ne este foame cu adevărat? La asta se adaugă hrana modificată genetic, de sinteză, prelucrată până la vicierea principiilor active (vitamine, minerale). Imaginea rezultată este dezastrul alimentar cu care ne confruntăm zilnic. Diferitele cure de slăbire, suprimând complet aportul unor principii necesare în cantităţi reduse, nu fac decât să accentueze distrugerea organismului.

Obezitatea este provocată fie de consumarea unui exces de alimente care se depun sub formă de grăsime, fie de unele boli, în special ale glandelor endocrine. Oricare ar fi originea, obezitatea constituie o stare anormală a corpului care dăunează inimii, arterelor, ficatului etc, media de viaţă a persoanelor care suferă de obezitate fiind cu 10 ani mai mică decât a celorlalţi. Obezitatea se manifestă prin acumularea de grăsime corporală sub bărbie, pe zona pieptului (sâni), abdomen, fese şi coapse. La fiecare persoană care se confruntă cu această situaţie, grăsimea se depune în funcţie de tipologia constituţională şi de dosha (3 constituenţi biologici vitali primari a căror combinaţie determină tipul constituţional) predominantă a respectivului individ. De exemplu, persoanele tip Pitta depun grăsimea în mod uniform pe tot corpul, de la obraji până la degetele de la picioare, pe când persoanele predominant Vata tind să acumuleze “colăcei” de grăsime la nivelul abdomenului, menţinându-şi în continuare subţirimea în partea superioară şi inferioară a corpului. Persoanele tip Kapha îşi măresc volumul în zona feselor şi coapselor.

Conceptul de greutate normală este diferit în Ayurveda faţă de occident. Astfel, parametrul de “greutate normală” din Occident se aplică doar persoanelor Pitta. Din acest punct de vedere, la aceeaşi înălţime, o persoană tip Vata va cântări mai puţin decât una Pitta şi mult mai puţin faţă de una Kapha. Din punct de vedere ayurvedic, indiferent de tipologia din care persoana respectivă face parte, obezitatea este considerată o boală determinată de un exces de tip Kapha. De aceea, aceste persoane trebuie să mănânce mai puţin decât normal, pentru că excesul de hrană nu este transformat în energie, ci este transformat în ţesut adipos. Excesul lui Kapha creează condiţiile optime pentru acumularea de toxine, care determină o perturbare a lui Vata. Libera circulaţie a lui Vata prin corp este îngreunată de prezenţa toxinelor, iar rezultatul este o creştere a poftei de mâncare şi a senzaţiei de sete, ce conduce la creşterea tot mai mare a lui Kapha, intrându-se astfel într-un cerc vicios.

La majoritatea persoanelor obeze nu pot fi determinate anomalii specifice ale mecanismelor de control al greutăţii corporale. De aceea, tratamentul obezităţii, în majoritatea cazurilor, trebuie să cuprindă măsuri specifice. Tratamentul se bazează în primul rând pe un regim alimentar din care se exclud până la eliminare făinoasele, dulciurile şi grăsimile. În Ayurveda există câteva reguli de urmat ca parte a unui stil de viaţă sănătos, nu numai pentru prevenirea şi rezolvarea problemelor care apar o dată cu obezitatea.

Un prim pas constă în schimbarea obiceiurilor alimentare şi eliminarea combinaţiilor greşite dintre alimente. Dacă există obiceiul de a face combinaţii nepotrivite la o masă, atunci munca lui Agni-focul digestiv va fi zădărnicită şi organismul nu va putea scăpa în mod echilibrat de excesul de greutate. Cu aproximativ jumătate de oră înainte de servirea mesei, persoana care suferă de obezitate trebuie să bea un pahar cu apă călduţă, în care s-a stors puţină lămâie, scopul fiind acela de a ajuta digestia. În general, organismului îi este benefic consumul de apă caldă în loc de apă rece.
Lactatele sunt unul din principalii factori care determină acumularea de grăsime şi de aceea sunt de evitat: brânzeturile, laptele pasteurizat sau UHT, untul, iaurtul, smântâna, îngheţata, etc. La fel şi carnea, al cărei consum contribuie la acumularea de toxine în organism. Ayurveda consideră că masa principală a zilei este prânzul, iar cina trebuie să fie foarte uşoară.

 

Sfaturi utile împotriva obezității:

1. Ori de câte ori simţiţi că vi se face foame nejustificat, beţi un pahar cu apă caldă spre fierbinte în care aţi dizolvat o linguriţă de miere naturală şi aţi stors 10 picături de suc de lămâie sau lime. Această băutură este un înlocuitor bun pentru hrană şi ajută la topirea grăsimii. Totuşi, este important să consumaţi şi hrană atunci când vă este foame cu adevărat.

2. Folosiţi condimente; întotdeauna când gătiţi folosiţi condimente, deoarece ele ajută la “trezirea” focului digestiv.
3. Evitaţi pe cât posibil să dormiţi imediat după masa de prânz. Persoanele care se confruntă cu obezitatea iubesc să îşi facă siesta după masă, însă acest obicei măreşte şi mai mult Kapha în corp. Somnul în timpul zilei slăbeşte Agni; e de preferat, ca după cele 5 minute de relaxare după masă, să se facă un cât de mic efort fizic, renunţând la TV.

4. Dacă nu puteţi rezista fără masa de seară, atunci serviţi cina cel târziu la ora 18-19 sau cu cel puţin 3-4 ore înainte de culcare.
5. Dacă sunteţi o persoană care e obişnuită să mănânce tot din farfurie, atunci folosiţi farfurii mai mici sau umpleţi-le cu mai puţină hrană. De asemenea, încercaţi să nu mâncaţi până la refuz, ci să micşoraţi cantitatea de hrană treptat. Ayurveda recomandă ca la o masă să se consume doar atâta hrană cât încape în cele două palme unite şi făcute căuş (ceea ce include şi hrană solidă şi lichidele).

6. Faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi.
7. Evitaţi mâncărurile, dulciurile mai exact care conţin zahar alb, pe care să-l înlocuiţi cu miere.
8. Nu depăşiţi 2 linguriţe de ulei/zi; evitaţi uleiul de măsline şi pe cel de nucă de cocos şi înlocuiţi-l cu uleiul de porumb sau Ghee.
9. Trebuie evitate toate alimentele care conţin drojdie, deoarece îngraşă, umflă, perturbă toate cele 3 Doshas.
10. Un obicei bun de introdus în alimentaţie sunt sucurile de legume şi fructe.
11. Evitaţi prăjelile, ciocolata, îngheţata, consumul de sare.
12. Nu beţi nimic după mese; se aşteaptă 30 de minute pentru a servi un ceai cald care să ajute la digestie.

13. Nu mâncaţi nimic dacă nu aţi digerat complet hrana ingerată anterior. A mânca înainte de încheierea completă a digestiei este o modalitate sigură de a slăbi Agni şi de a alimenta în continuare ciclul de formare a toxinelor.
14. Consumaţi fructe crude numai în afara meselor sau în loc de o masă.

15. Nu faceţi foamea! Nu este necesar să răbdaţi de foame – aceasta este o viziune greşită care nu va face decât să creeze frustrări şi să vă determine să faceţi excese într-un viitor foarte apropiat. În plus, în organism se creează dezechilibre care determină organismul să-şi preia hrana din oase ori muşchi, dând naştere altor boli.

Un alt aspect de care trebuie să ţinem cont este starea de spirit din momentul hrănirii. Astfel, stările de furie, cele depresive sau anxioase au repercusiuni negative asupra organismului, concretizându-se, printre altele şi prin grăsimi depuse inestetic pe corp. La fel de important este să nu fie desfăşurate şi alte activităţi simultan cu servirea mesei, cum ar fi cititul ziarului, privitul la televizor, vorbitul la telefon ș.a.

În tratatele ayurvedice se acordă o atenţie deosebită şi hranei care urmează a fi consumată. Cel mai bine este ca mâncarea să fie consumată imediat după ce a fost gătită sau cel mult la câteva ore după aceea. În nici un caz nu este recomandată păstrarea acesteia pentru a doua zi, deoarece îşi pierde din principiile nutritive, indiferent de modul de conservare, iar sistemul digestiv va realiza un efort suplimentar pentru a o digera. Nu în ultimul rând, exerciţiul fizic este foarte important; se poate face o plimbare zilnică de cel puţin 30 de minute, jogging sau aerobic sau chiar înotul, pe timpul verii.

Remediile naturale pe bază de plante sunt de mare ajutor şi în tratamentul obezităţii. Pentru persoanele care doresc să folosească şi remedii pe bază de plante medicinale pentru tratarea obezităţii există remediul natural SLEMOL, marca Ayurmed. Acesta este obţinut din plante medicinale specifice Indiei şi asigură o slăbire uniformă şi sănătoasă. Efectul său benefic se datorează extractelor din frunze şi fructe de Garcinia cambogia care, împreună cu alte plante ayurvedice, ajută organismul să slăbească în mod natural şi să rămână sănătos. Produsul conţine principii alimentare din plante medicinale cu rol de temperare a poftei de mâncare, împiedică transformarea glucidelor în grăsimi şi accelerează reacţiile de oxidare a zahărului.

Stimulând arderea completă a grăsimilor şi reglând metabolismul, remediul natural SLEMOL previne obezitatea şi tulburările asociate ei şi îmbunătăţeşte astfel starea de sănătate generală. Reduce nivelul sanguin al LDL, diminuând fracţiunea colesterolului responsabil de accidentele cardiovasculare. Terapia cu SLEMOL trebuie însoţită însă de un mod corect de alimentaţie, care să presupună un program de hrănire regulat. Astfel, dacă vom lua masa în fiecare zi la aceleaşi ore, organismul nostru se va adapta acestui ritm, declanşând secreţia sucurilor gastrice şi facilitând procesul digestiei. Pentru o mai bună eliminare a toxinelor acumulate în corp în cazurile de obezitate se recomandă şi asocierea unui tratament intens depurativ, care să elimine toxinele atât din sânge, cât şi din tubul digestiv.

Pentru purificarea sângelui se recomandă remediul natural MARGUSA, marca Ayurmed, compus din pulbere de Margusa/Neem/Azadirachta indica şi pulbere de Yashti madhu/Lemn dulce/Glycyrrhiza glabra. La nivelul structurii fizice acest produs are efect antiinflamator general, antiinfecţios şi antiparazitar. Purifică sângele şi principalele organe de depozit ale lui, ficatul şi splină, menţinându-le astfel funcţionarea normală. Purificarea sângelui are drept consecinţă şi curăţarea pielii de toate erupţiile determinate de toxinele din corp, reduce inflamaţiile şi durerile articulare, are efect imunostimulator şi antioxidant. Poate fi administrat atât adulţilor cât şi copiilor în doze corespunzătoare.

Pentru purificarea tubului digestiv se recomandă remediul natural TRIFYLA, marca Ayurmed, o combinaţie clasică indiană din pulberile fructelor a 3 arbori foarte folosiţi pentru proprietăţile lor terapeutice: Amalaki/Emblica officinalis, Haritaki/Terminalia chebula, Bibhitaki/Terminalia belerica. Particularitatea acestui remediu constă în aceea că el echilibrează toate cele 3 Dosha-uri care au sediile principale la nivelul tubului digestiv. Efectele utilizării lui sunt: reglarea tranzitului intestinal şi astfel eliminarea prin scaun a reziduurilor toxice acumulate în tubul digestiv, îndepărtarea efectelor neplăcute ale tulburărilor de tranzit intestinal (balonare, constipaţie, diaree), protejarea mucoasei tubului digestiv de agresiuni bacteriene, virale şi parazitare, menţinerea echilibrului florei bacteriene intestinale, stimularea focului digestiv şi a puterii de asimilare a principiilor nutritive din alimente. Poate fi administrat atât adulţilor, cât şi copiilor.