Sănătatea scalpului – Mătreața

Scalpul sănătos se reînnoieşte la fiecare 3 săptămâni şi fragmentele de epidermă îndepărtate sunt foarte mici. În cazul apariţiei mătreţii, scalpul este inflamat, ceea ce accelerează detaşarea epidermei în fragmente mai mari, vizibile pe firele de păr; în aceste condiţii, apare şi senzaţia de mâncărime la nivelul scalpului. Mătreaţa, însoţită de senzaţia de iritare, mâncărime, arsură şi o oarecare “tensiune” ce provoacă disconfort, este cel mai comun simptom al unui scalp sensibil.

Mătreaţa nu trebuie ignorată deoarece prezenţa ei poate semnala diferite afecţiuni dermatologice sau o stare nervoasă acută, iar tratamentul, în cazul în care situaţia este neglijată, este de lungă durată. Multe persoane cred că mătreaţa este o consecinţă a igienei precare sau a spălărilor dese pe cap, dar greşesc. Şampoanele nu provoacă apariţia mătreţei, însă anumite produse pot agrava această problemă.

De cele mai multe ori, cauza apariţiei mătreţii este o piele a capului prea uscată, iar aspectul general al părului este de “uscat”, vârfurile sunt despicate, părul fiind greu de pieptănat. Printre cauze putem aminti acţiunea substanţelor chimice din diferite produse cosmetice (vopsea de par, de exemplu), deficitul de vitamine şi minerale, hidratarea insuficientă, stresul. În acest caz pentru spălarea părului trebuie ales un şampon hidratant, care nu usucă scalpul. Mătreaţa nu apare doar în cazul unui scalp uscat, ci şi în cazul persoanelor al căror scalp se îngraşă prea repede. Specialiştii afirmă că această problemă poate apărea că urmare a faptului că părul nu este şamponat suficient şi clătit corespunzător, interacţiunea dintre sebumul secretat şi pielea capului formând mătreaţa.

Hormonii pot fi, de asemenea, implicaţi, deoarece mătreaţa începe de obicei după pubertate şi este mai frecvent întâlnită la bărbaţi decât la femei. Din motive necunoscute, persoanele care suferă de anumite boli, cum ar fi boala Parkinson, sunt mai susceptibile de a avea mătreaţă. Câteodată mătreaţa este simptomul unor boli mult mai grave. Dacă particulele de mătreaţă sunt galbene şi au o consistenţă grasă atunci poate fi vorba de dermatită seboreică. În cazul dermatitei seboreice aceasta se poate manifesta şi la sprâncene şi în cutele nasului prin piele iritată şi care se descuamează.

O altă cauză a apariţiei mătreţii o reprezintă o ciupercă „Malassezia”, care trăieşte în mod natural la nivelul scalpului; în cazul unei îngrijiri corespunzătoare, aceasta nu ar trebui să creeze probleme. Cu toate acestea, stresul, dieta necorespunzătoare sau disfuncţiile hormonale favorizează dezvoltarea acestei ciuperci, provocând o iritaţie puternică a pielii capului. Chiar şi anotimpurile pot favoriza apariţia mătreţei. Iernile reci şi uscate pot agrava simptomele acesteia, ca şi expunerea prelungită la praf, folosirea de şampoane agresive sau vopsea de păr. Iarna, când oamenii fac trecerea de la frigul de afară la încăperile încălzite, pielea tinde să se descuameze mai des şi astfel mătreaţa devine o problemă frecvent întâlnită.

Totodată, stresul poate amplifica simptomele mătreţii. Câteodată şi deficienţele alimentare, cum ar fi deficitul de zinc pot duce la apariţia acesteia. Curele de slăbire prea drastice pot cauza un dezechilibru organismului, iar mătreaţa este una dintre modalităţile prin care organismul trage un semnal de alarmă în acest sens. Vopsirea părului, produsele de styling pot irita pielea capului, astfel că, în cazul existenţei mătreţii este de preferat renunţarea la aceste obiceiuri. De asemenea, şamponarea este de preferat a se realiza printr-un masaj uşor al scalpului, evitându-se astfel iritarea şi zgârieturile.

Pentru îngrijirea şi întreţinerea părului este de preferat utilizarea unor şampoane blânde, pe bază de plante. Dacă este vorba de o formă uşoară de mătreaţă, se poate utiliza de două ori pe săptămână un şampon pe eticheta căruia să scrie „utilizare frecventă, pentru păr uscat sau normal” şi nu un şampon obişnuit anti-mătreaţă. Astfel, vor fi eliminate celulele moarte, iar pielea capului va fi hidratată şi îngrijită corespunzător. În cazul unei forme mai severe de mătreaţă, trebuie avute în vedere ciupercile care o determină. De asemenea, alimentaţia sănătoasă este esenţială pentru un scalp şi un păr sănătos.

Pentru sănătatea scalpului specialiştii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat remediile ayurvedice, ALOE ANTIDANDRUFF HAIR CLEANSER şi AMLA HAIR CLEANSER, marca Ayurmed.