Sănătatea tenului – Cearcănele

Frumuseţea fizică este importantă pentru fiecare femeie în parte; de cele mai multe ori vorbind despre frumuseţe, se are în vedere în principal aspectul pielii, al tenului în special. Dieta şi timpul de odihnă corespunzător contribuie la menţinerea sănătăţii organismului şi a luminozităţii tenului.

Pielea din jurul ochilor este mult mai subţire şi delicată decât în oricare altă parte a corpului şi are nevoie de îngrijire specială, mai ales că este o regiune lipsită de glande sebacee şi are o textura foarte fină. Pentru unii, cearcănele sunt o problemă trecătoare. Apar după o noapte nedormită sau după o zi prelungită la muncă şi dispar imediat ce organismul primeşte odihnă suficientă. Alţii însă se confruntă permanent cu cearcănele.

Cauzele apariţiei cearcănelor sunt diferite: oboseală, odihnă insuficientă, afecţiuni renale, cardiovasculare, hepatice, endocrine, fumatul, carenţa de fier sau vitamine, etc. În unele cazuri, cearcănele sunt moştenire genetică; acestea se intensifică din cauza îmbătrânirii pielii, datorită reducerii “pernuţelor de grăsime” din zona suboculară şi slăbirii ţesuturilor care conferă elasticitate pielii.

Printre alte cauze ale apariţiei cearcănelor se poate aminti şi pierderea generală în greutate (pierderea de grăsime din zona aflată în apropierea ochilor poate duce la un aspect de ochi înfundaţi în orbite), pierderea de grăsime în zona feţei ca urmare a îmbătrânirii va duce la acelaşi aspect al ochilor “afundaţi” şi “umbroşi”, precum şi la apariţia unei zone vascularizate în exces la nivelul ochiului, hiperpigmentaţia (cearcănele sunt adesea observate la persoanele cu pielea mai închisă; chiar dacă pielea de sub ochi este sănătoasă, ea are o tentă mai întunecată decât restul feţei) şi vascularizarea superficială excesivă suboculară, care poate fi cauzată de unele medicamente.

Pungile de sub ochi sunt, în general, cauzate de circulaţia deficitară a sângelui sau de retenţia de apă. Retenţia de apă se datorează excesului de sare din dietă şi fumatului excesiv, iar circulaţia deficitară în venele capilare este rezultatul unei congestii nazale, adică atunci când nasul este înfundat, venele care se drenează din ochi în nas se dilată, se umplu cu lichid şi capătă o culoare închisă. Potrivit specialiştilor, culoarea cearcănelor arată cauza apariţiei acestora: culoarea albastră este semnul unei circulaţii deficitare, simptom pentru afecţiunile cardiace şi plumonare, culoarea roşie este specifică unei vascularizări intense, specifică hipertensivilor, iar culoarea cenuşie poate fi semnul unei anemii sau afecţiuni sistemice. Nu se recomandă folosirea de creme care agresează pielea, pentru estomparea cearcănelor sau a pungilor de sub ochi; pielea din jurul ochilor este sensibilă şi prea puţin hidratată, de aceea nu trebuie în niciun fel agresată.

Castravetele este remediul cel mai cunoscut şi mai rapid pentru reducerea pungilor, împrospătarea, catifelarea şi revitalizarea zonei de sub ochi. Are efect astringent şi luminează pielea. Dacă e rece este şi mai eficient. O variantă la fel de eficientă este şi combinaţia de suc de castravete cu suc de lămâie, în cantităţi egale (amestecul se aplică pe ochi cu ajutorul unei dischete demachiante şi se lasă să acţioneze aproximativ 15 minute, după care se clăteşte cu apă călduţă). Remediul trebuie aplicat zilnic, timp de o săptămână. Una dintre cele mai simple metode de a scăpa de cearcăne este şi una foarte ieftină. Pliculeţele cu ceai de muşeţel, ceai de sunătoare, ceai verde sau negru sunt foarte eficiente.

Pliculeţele se lasă să se răcească după ce se scot din cană şi se aşează pe ochi timp de 5-10 min. (ideal ar fi ca persoana să stea întinsă). Atât ceaiul verde, cât şi cel negru, calmează ochii umflaţi şi iritaţi, deoarece conţin cofeină care ajută la contractarea vaselor de sânge. De asemenea, muşeţelul are o puternică acţiune antiinflamatoare, fiind comparabil în efect cu hidrocortizonul. Aşa cum am spus, şi dieta are rolul său în estomparea/dispariţia inesteticelor cercuri negre din jurul ochilor. Astfel, se recomandă o dietă cu alimente bogate în vitamina C şi fier: citrice, spanac, ceapă verde, urzici, salată verde, andive şi, mai ale,s lapte. De asemenea, este important să se reducă consumul de paste, dulciuri, condimente, cafea, ceai negru, alcool şi tutun.

Pentru sănătatea tenului specialiştii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat o cremă specială cu efect anticearcane. ALMOND UNDER EYE CREAM, marca Ayurmed care are în compoziţie extract de seminţe de gutuie şi de nucşoară, ambele cu efect astringent şi vasoconstrictor blând, precum şi ulei de floarea soarelui şi de migdale, cu efect hrănitor al pielii delicate din jurul ochilor.