Sănătatea tenului – Ridurile

A îmbătrâni frumos este o artă. Apariţia ridurilor este un proces inevitabil; acesta începe din momentul în care ne-am născut şi se aprofundează pe măsură ce înaintăm în vârstă. Prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, prin tratamente corecte şi metode împotriva îmbătrânirii alese corect şi utilizate preventiv sau de la primele semne, acest proces natural poate fi încetinit. Ridul reprezintă o cută, o încreţitură sau un pliu al pielii, care se formează din cauza acţiunii musculaturii situate imediat sub aceasta. Ridurile pot fi linii fine, de suprafaţă sau profunde. Metodele de prevenire au ca numitor comun păstrarea calităţii pielii. Ridurile se formează atât la nivelul feţei cât şi în alte zone cum ar fi braţe, gât, decolteu.

Trecând de vârsta de 20 de ani, primele semne de îmbătrânire încep să-şi facă simţită prezenţa: apar ridurile fine de pe frunte, dintre sprâncene şi ulterior micile riduri din zona externă a ochilor. După 30 de ani, apar ridurile din jurul buzelor, din jurul nasului şi ridurile aşa numite “laba gâştei”. După 40 de ani, ridurile devin foarte vizibile, proeminente pe frunte, în jurul ochilor sau în colţul gurii.

În anul 1956, medicul Denham Harman de la Universitatea din Nebraska, SUA, a prezentat o teorie îndrăzneaţă, astăzi cunoscută sub numele de „teoria radicalilor liberi în procesul îmbătrânirii”. Importanţa acesteia a fost ignorată timp de două decenii de comunitatea medicală, până când dovezile în sprijinul acestei teorii au devenit evidente, astfel încât ea nu a mai putut fi negată, devenind un fapt incontestabil. Doctorul Harman descrie activitatea radicalilor liberi ca pe un fel de „iradiere internă“, care atacă şi distruge fără cruţare celulele şi ţesuturile, provocând diverse simptome atribuite în mod obişnuit îmbătrânirii: zbârcirea pielii, pete pigmentate şi alte stări degenerative. Îmbătrânirea, conform acestuia, nu este un proces cronologic cauzat de trecerea timpului, ci mai curând un proces biologic determinat de viteza de asimilare a radicalilor liberi în organism, distrugând celulele, atacând ţesuturile şi afectând funcţiile vitale. Factori precum cei genetici sau schimbările hormonale pot contribui la o îmbătrânire intrinsecă.

Expunerea îndelungată la radiaţii solare produce deterioarea colagenului din piele şi ridarea pronunţată, caracteristică, în special la persoanele cu tenul foarte deschis la culoare; temperaturile crescute cu umiditate scăzută determină deshidratarea organismului şi implicit a pielii; frigul determină scăderea circulaţiei la nivelul tegumentului facial cu închiderea temporară a vaselor periferice, producţia scăzută de sebum, eliminarea toxinelor este încetinită, iar pielea se degradează. Radicalii liberi pot face ca o persoană să pară mai în etate decât vârsta biologică producând riduri, dar şi alte semne ale îmbătrânirii ca “petele de bătrâneţe”. Stratul de colagen din piele, care conferă elasticitate acesteia, este foarte sensibil la acţiunea radicalilor liberi care reduc elasticitatea şi astfel pielea îşi pierde capacitatea e a reveni la forma iniţială. Atunci când organismul este expus la razele UV, acesta produce compuşi inflamatorii. Chiar dacă bronzul produce iluzia de piele fină, sănătoasă şi tânără, după ce acesta dispare, acelaşi lucru se întâmplă cu iluzia. Datorită radicalilor liberi produşi permanent, în timp, se va obţine doar o piele plină de riduri.

Pielea este cel mai voluminos organ al corpului uman. Orice stare patologică care afectează organismul în totalitate, va lăsa urme şi la nivelul pielii. Nopţile albe, viaţa dezordonată, stresul, fumatul şi consumul exagerat de alcool, asociate cu o alimentaţie neadecvată şi neregulată, săracă în vitamine, şi, nu în ultimul rând, folosirea unor produse cosmetice necorespunzătoare de curăţare şi îngrijire a pielii, sunt factori nocivi care vor determina apariţia şi accentuarea ridurilor, fără ca persoanele respective să aibă o vârstă înaintată.

Odată cu trecerea timpului celulele epidermei se divid mai lent, iar stratul intern-dermul, începe să se subţieze. Reţeaua de elastină (cea care conferă gradul de întindere al pielii) şi fibrele de colagen (principalele proteine de susţinere de la nivelul pielii), care susţin straturile superficilale, devenind mai slabe sau rupându-se pot cauza apariţia ridurilor. Aşa cum bine se afirmă, frumuseţea începe din interior. Atunci când nu au suficientă apă, glandele sebacee nu mai pot genera cantităţile corespunzătoare de sebum, situaţie în care echilibrul lipidic al pielii este dat peste cap, aceasta “încrețindu-se”. De precizat este faptul că alcoolul şi băuturile carbogazoase pot accentua deshidratarea tenului.

Nu trebuie să fii vegetarian pentru a şti că fructele (mai ales cele cu coajă închisă la culoare) şi legumele conţin importante doze de antioxidanţi, ce împiedică îmbătrânirea prematură. Vitamina C contribuie la producerea colagenului, reglează secreţia glandelor sebacee şi previne apariţia ridurilor profunde. Seleniul măreşte rezistenţa epidermei în cazul expunerii la razele solare şi-i încetineşte procesul de îmbătrânire, acţionând contra radicalilor liberi. Vitamina E accelerează reînnoirea celulară, ameliorează toleranţa pielii la soare; acţionând în sinergie cu seleniul şi vitamina C, previne degradarea acizilor graşi esenţiali.

Pentru sănătatea tenului specialiştii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat remediile ayurvedice, GOLD CREAM şi PEARL CREAM, marca Ayurmed.