Usturoiul (Allium Sativum) este o plantă bienală cu frunze lungi. Partea comestibilă de la usturoi este formată din câţiva căței de usturoi. Când planta este tânără, frunzele sale proaspete se folosesc în scop culinar. Usturoiul crește la o înălțime de 60-90 cm. Anotimpurile în care crește sunt toamna (lunile septembrie – octombrie) sau primăvara (martie – aprilie). În momentul plantării, semințele trebuie să fie la o distanță de 25-30 cm unul față de celălalt.
Compoziția chmică – Usturoiul conține alliin care este un produs inodor chimic care conține sulf derivat din amino acidul cisteină. Când căpățânile de usturoi se zdrobesc, alliin-ul este transformat într-un alt compus numit alicina. Alicina este apoi defalcată într-un compus numit ajoene, substanța care inhibă blocarea vaselor de sânge și formarea cheagurilor și ateroscleroza. Alicina este un aminoacid care dă usturoiului miros puternic și este o substanță principală pentru proprietățile farmacologice ale plantei. Usturoiul conţine de asemenea, germaniu, magneziu, seleniu, vitamina A, vitamina C, ulei volatil din care aproximativ 0,5% este compus din componente care conțin sulf, zinc.
Proprietăţi – Antihelmintic, antibacterian, antitumoral, anticoagulant, antioxidant, antiseptic antispastic, antiviral, anticoagulant, carminativ, afrodiziac, colagog, diaforetic, digestiv, întărește, stimulează sau tonifică stomacul, este un diuretic, expectorant și accelerează activitatea funcțională a țesuturilor care produc mai multă energie.
Recomandări – Arterioscleroză, angină pectorală, tromboză, artroză, hipertensiune arterială, problemele gastrice, vermi intestinali, otită medie, astm bronşic, boli reumatice, gută, gripă, tuse convulsive, afecţiuni sexuale, îmbătrânirea prematură și demență, spasme musculare, crampe sau convulsii, colici etc..
Această plantă se regăseşte în remediile naturale ARTRISALM, PRESSURE DOWN.