Caesalpina sappan este un mic arbust, de 4-8 m înălțime, cu un trunchi de până la 14 cm diametru. Coaja are creste distincte, este ramificată, de culoare gri-maronie. Ramurile sunt tinere cu boboci păroși, de culoare maronie.
Frunzele sunt stipule, bipinate, răsfirate, de 20-45 cm lungime, cu 8-16 perechi de până la 20 cm lungime, pinate cu coloană vertebrală la bază, cu 10-20 perechi de formă alungită, 10-20 mm x 6-10 mm lungime, oblic la bază, rotunjite sau emarginate la vârf.
Fructul este spân, gros, plat, oblic alungit vizibil ca lemn, maroniu-lucios, de 7-10 cm x 3-4 cm în diametru, cu 2-3 semințe. Semințele sunt elipsoidale, turtite, cu dimensiuni de 18-20 mm x 10-12 mm, de culoare maron inchis.
Compoziția chimică – Conține triterpenoide, flavonoide, oxigen heterocicluri, lipide, steroizi și aminoacizi. De asemenea, conține brazilin, constituentul principal al plantei, precum și sappanin. Protosappanin A este un metabolit al calcon sappan și precursorul sappanin. Conține, de asemenea, mai multe flavonoide și homo-izoflavonoide, cum ar fi ombuin, quercetină, ramnetin, calconă sappan, sappanol și eterii săi, bonducellin 8-metoxi, chroman caesalpinia, cromanonelor și calcone. Calea biogenetică de calcon sappan la brazilin se face prin trei cunoscute homo-izoflavonoide triterpene (β-amirin, taraxerol): acid stearic, acidului palmitic, β-sitosterol. Acizii grași principali sunt: linoleic, oleic, palmitic și linolenic.
Proprietăți – Emenogog puternic, hemostatic, diuretic, antibacterian, antiinflamator, astringent, depurativ, imunostimulant.
Recomandări – Menoragie, leucoree, diaree, dizenterie, infecții ale pielii, răni, ulcere, anemie, artrită.
Această plantă se regăseşte în remediile naturale KAMAIANY, SHECURE Sirop.