Feniculul este o plantă sezonieră. Planta de fenicul își are originea în sudul Mediteranei și crește sălbatic. Cultivată, crește în Nord, Est, Vest și mai ales în Asia, America de Nord și Europa. Este cultivată și crește sălbatic pe câmp. Foeniculum Vulgare este o plantă cu tulpina dreaptă, ramificată, perenă, cu frunze moi și pufoase care crește până la o înălțime de 60 cm. Are o tulpină verde, netedă, alunecoasă și rigidă, cu ramuri drepte și împărțite în segmente liniare. Nuielele sunt în număr de 5-30 în serie cu o lungime de 1-6 cm. Florile sunt mici, de culoare gălbuie. Fructele sunt alungite sau ovoide, cu o lungime de 3-5 mm și o lățime de 1.5-2 mm. Stilopodiumul persistă pe fruct. Fructele sunt alungite și puternice. Fructele Feniculului sunt utilizate în principal pentru scopuri medicinale.
Compoziția chimică – Fructele conțin ulei volatil format din anetol, limonen, α-pinen, fenconă, esdragol etc. Felandren (dă gust dulce), lipide, aleuronă, flavonol-3-glucuronid, derivaţi cumarinici, flavonoide (cvercetin sau camferoglicozid), zaharuri, substanţe minerale, mucilagii, ceruri, stigmasterina.
Proprietăţi – Antiseptic, antispastic, carminativ, stomahic, calmant gastric, laxativ, diuretic, galactogen, tonic, vermifug, antiparazitar, sedativ nervos, având efect calmant, afrodiziac, antiemetic (antivomitiv).
Recomandări – Sindroame dispeptice, atonie digestivă, balonare, digestie lentă, constipaţie, inflamaţiilor (în spălături oculare) şi ale gâtului, colici abdominale la copii și bebeluși, colită, enterocolită, insuficienta dezvoltare a sânilor și alte caractere feminine, tulburări de ciclu menstrual, tulburări menopauzei, insomnie, obezitate.
Această plantă se regăseşte în remediile naturale GASCURE, FEMININE TOUCH, SHECURE Sirop.