Toporaşii sunt plante ierboase, perene, fără tulpină, componentele aeriene dezvoltându-se dintr-un rizom lung şi articulat, lung de cca. 3 cm. În lipsa tulpinii, talia toporaşilor este modestă. Tot din rizomi, toporaşii mai dezvoltă rădăcini adventive şi stoloni târâtori, care asigură înmulţirea vegetativă a speciei. Frunzele sunt lung peţiolate, la bază acestor codiţe, formându-se stipele triunghiulare. Foliajul apare în două rânduri. Florile la toporaşi sunt lung peţiolate, zigomorfe, parfumate, solitare, cu 5 petalele de culoare violetă, uneori albă sau albăstruie. Floarea de toporaş prezintă un pinten drept sau îndoit în sus. Fructul speciei, este o capsulă globuloasă, verde sau purpurie, care se deschide în 3 valve la maturitate, eliberând seminţele, care ajung pe sol. Seminţele sunt uşor alungite, cu suprafaţă externă netedă, prezentând la un capăt un manşon cărnos.
Compoziția chimică – Florile conţin ulei volatil format din aldehide şi alcooli alifatici nesaturaţi între care nonadienol şi octodienol, antocianin, alcool benzilic şi o cetonă nesaturată (parmona), urme de eugenol; rezine, zaharuri, violacvercetină (rutozid), violamina – o substanţă colorantă albastră, urme de acid salicilic, mucilagii, substanţe minerale.
Proprietăți – Expectorant, antiinflamator, cicatrizant, laxativ, diforatic, diuretic, antiseptic, dezinfectant, sedativ, antireumatic.
Recomandări- Afecțiuni gastrointestinale, bronșite, gută, boli reumatice, tuse, inflamații ale căilor urinare și ale tubului digestiv, febră, angine.
Această plantă se regasește in remediul natural COUGHEND Sirop.