“Fiecare om trebuie să îşi găsească timp să se aşeze şi să privească căderea frunzelor”, spunea Elizabeth Lawrence, o cunoscută scriitoare americană. Odată cu instalarea toamnei organismul uman începe să sufere modificări, deoarece toamna vine cu fluctuaţii de temperatură, umiditate şi de presiune atmosferică, mai puţin soare, zile mai scurte, modificări în alimentaţie. Tot ca urmare a schimbărilor climatice imunitatea organismului scade, favorizând apariţia/agravarea unor unor afecţiuni “de sezon”: răceală, viroză, dar şi durerile de oase, articulare şi/sau musculare.
Odată cu venirea anotimpului ploios şi rece umezeala şi frigul pătrund în oase şi durerile reumatice se intensifică. Alegerea terapiei potrivite pentru acestea trebuie să ţină cont de caracterele durerii.
Oricine poate suferi de dureri articulare din când în când. Însă ne-am obişnuit să asociem ideea de reumatism cu orice durere a articulaţiilor, chiar dacă aceasta poate fi cauzată de alte afecţiuni acute sau cronice, precum osteoartrita, artroza sau chiar guta (de menţionat este faptul că există peste 100 de boli reumatice). În timp ce osteoartrita este responsabilă doar pentru inflamaţia articulaţiilor, afectând persoane de orice vârstă, artroza afectează cartilagiile, persoana „suferind” de îmbătrânirea prematură a articulaţiilor.
Cele mai frecvente simptome ale reumatismului sunt durerile, rigiditatea şi inflamarea.
Problema pentru cele mai multe persoane care suferă de dureri articulare şi musculare o reprezintă faptul că durerile le sunt doar ameliorate, nicidecum vindecate de diversele tipuri de remedii alopate. Durerile articulare provocate de reumatism sunt resimţite ca un disconfort accentuat la nivelul unei anumite articulaţii (precum încheieturile mâinilor); durerea îşi poate schimba intensitatea în funcţie de condiţiile de mediu, după cum este frig sau foarte cald. Regiunile corporale în care apar neplăcutele dureri articulare sunt sensibile la atingere şi dureroase în timpul mişcărilor. De asemenea, regiunile afectate de reumatism se pot înroşi, pot deveni fierbinţi şi dureroase din pricina inflamaţiei.
Ayurveda consideră că principala cauză a acestor afecţiuni este digestia slabă sau colonul slăbit. Aceasta duce la incompleta digestie a hranei şi formarea unor produşi reziduali numiţi ama, care se depun la nivelul articulaţiilor. Dacă se normalizează focul digestiv (agni), ama nu se mai formează. Alţi factori favorizanţi ai acestor afecţiuni sunt reprezentaţi de alimentaţia nesănătoasă, care cauzează vicierea sângelui, servirea mesei la ore târzii, expunerea repetată la frig şi la lovituri, etc.
Leacul naturist cel mai cunoscut în lupta cu durerile reumatice este varza crudă. Specialiştii au constatat că varza are proprietatea de a reduce inflamaţiile şi durerile reumatice. Pentru ameliorarea durerilor reumatismale sunt recomandate cataplasmele cu foi de varză (după ce se trece cu un sucitor peste foile de varză din care s-au scos nervurile proeminente, varza se aplică, în strat de câte trei – patru foi, direct pe locul dureros şi se fixează cu un bandaj; se schimbă de câteva ori pe zi). De asemenea, pentru acest tip de dureri se poate administra şi suc de varză, cunoscut pentru proprietăţiile sale tonice, antiinflamatoare şi detoxifiante. De asemenea, urzica, păpădia dar şi ghimbirul, turmericul şi usturoiul sunt remedii recunoscute în ameliorarea durerilor articulare.
Suplimentul alimentar ayurvedic ARTRISALM, marca Ayurmed, este un remediu natural ce contribuie la detoxifierea organismului şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui în general, cât şi la nivelul articulaţiilor. Efectul imediat este eliminarea toxinelor depozitate la acest nivel. De aici rezultă o serie de efecte benefice care permit înlăturarea durerilor şi a inflamaţiilor articulare, redarea mobilităţii membrelor şi stoparea procesului degenerativ.
Una dintre plantele utilizate în prepararea acestui produs este Boswelia serrata, cunoscută ca fiind un puternic remediu antiinflamator şi antiseptic ce acţionează direct asupra inflamaţiei articulare, cauza directă a durerii. Se foloseşte cu succes în cazul afecţiunilor reumatismale inflamatorii, a artrozei, artritelor, inflamaţiilor cronice ale intestinului gros, ameliorează şi remediază afecţiunile renale (inflamaţii, nisip, calculi). Boswelia acţionează prin dizolvarea depozitelor de produşi reziduali, efectul fiind atât de puternic încât reuşeşte să dizolve chiar şi formaţiunile de genul calculilor.
Extractul de Allium sativum – usturoi, folosit, de asemenea, la realizarea produsului ARTRISALM, considerat un remediu universal, este foarte eficient în ameliorarea calităţii sângelui, având proprietăţi curative asupra aparatului circulator. De asemenea, are un efect stimulent asupra digestiei, diminuând cantitatea de produşi reziduali proveniţi dintr-o digestie incompletă.
Zingiber officinalis – ghimbirul reduce starea inflamatorie a ţesutului articular, hrănindu-l şi ameliorând astfel durerea. Ghimbirul acţionează şi la nivelul aparatului circulator şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui graţie efectului vaso-dilatator.
Pentru sănătatea articulaţiilor specialiştii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat remediile ayurvedice ARTRISALM, MARGUSA și NON DOLOR, marca Ayurmed.