Orice părinte îşi doreşte să aibă un copil sănătos. Perioada copilăriei este deosebit de frumoasă, dar părintele este neliniştit în această perioadă cu privire la afecţiunile pe care le poate dobândi copilul său. Prezenţa unui copil în colectivitate atrage prin factorii favorizanţi impliciţi, răceli frecvente. Este binecunoscut un “scenariu” care dă dureri de cap tuturor părinţilor: copilul merge în colectivitate şi se întoarce acasă cu nasul înfundat, tuse, febră şi dureri în gât; stă câteva zile acasă, dar, de îndată ce revine în colectivitate, revin aceleaşi simptome şi se reia acelaşi scenariu. De fapt imunitatea copiilor este una dintre principalele preocupări ale părinţilor încă de la naşterea copiilor.
Trecerea de la o temperatură la alta şi umiditatea favorizează infecţiile respiratorii. De incidenţa afecţiunilor respiratorii nu este vinovată atât temperatura scăzută, cât faptul că organismul petrece mult timp în spaţii închise, neaerisite. Astfel, este favorizată, prin contactul mai strâns dintre persoane, răspândirea microbilor. De asemenea, în anotimpul rece, alimentaţia, variaţiile termice şi umiditatea au influenţă asupra statusului de apărare al organismului, care încearcă să lupte cu diverse bacterii şi virusuri până la un anumit moment, când capacitatea de apărare este depăşită şi apare boala.
Sistemul imunitar al copiilor nu este complet maturizat. Cu privire la afecţiunile respiratorii la copii, trebuie avut în vedere şi contactul dintre aceştia – ei nu ştiu să se protejeze de factori externi (de exemplu strănutul altui copil). La acestea se adaugă tabieturile alimentare cu refuzul multor copii de a mânca legume şi fructe, fapt ce favorizează apariţia carenţei de vitamine şi implicit, apariţia răcelilor repetate. Dieta este o componentă importantă în creşterea şi dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor. În acest sens, o categorie de alimente benefice sunt cele care au în conţinut prebiotice, cum sunt lactatele, roşiile, ceapa, sparanghelul, usturoiul şi anghinarea, care contribuie la creşterea capacităţii naturale de autoapărare a organismului copiilor.
Lupta împotriva virusurilor, bacteriilor sau a altor tipuri de germeni cauzatori de boli nu se sfârşeşte niciodată. Indiferent că este iarnă, vară, primăvară sau toamnă, sistemul imunitar al copilului are nevoie tot timpul de aliaţi nutriţionali puternici, pregătiţi să facă faţă cu succes agresorilor care atentează la sănătatea lui. Copilul pune mâna pe diverse obiecte sau pe jos, destul de des iar unele virusuri pot rezista perioade îndelungate pe aceste obiecte.
Practicarea unui sport de echipă, care se desfăşoară în aer liber, astfel încât copilul să ia contact cu razele soarelui şi să inspire aer curat, este benefică copilului pentru creşterea imunităţii acestuia, deoarece activitatea fizică stimulează circulaţia sanguină şi implicit celulele sistemului imunitar. Urmare a acestui fapt, copilul va avea poftă de mâncare şi va dormi bine. Somnul suficient este o altă componentă esenţială pentru întărirea sistemului imunitar al copilului.
Din dorinţa de a-şi proteja copilul, părinţii greşesc uneori în sensul în care igienizează excesiv cam toate obiectele/zonele cu care poate lua contact copilul, ingnorând faptul că sistemul imunitar al celor mici trebuie să lupte şi să îşi creeze proprii anticorpi la milioane de microbi cu care copilul intră în contact. Atitudinea părinţilor trebuie să fie relaxată în ceea ce priveşte dorinţa firească a copilului de a explora lumea din jurul său, cu tot ce cuprinde aceasta, astfel încât atunci când copilul merge în colectivitate, acesta să aibă un organism puternic.
Nu în ultimul rând, un mediu familial plin de linişte, dragoste, înţelegere, contribuie la sănătatea copilului. Copiii sunt sensibili nu doar la nivel fizic ci şi la nivel emoţional. Un copil care face parte dintr-o familie unită, în care certurile, ţipetele, violenţele sau atmosfera încărcată de negativitate nu prea există, este un copil care se îmbolnăveşte mai rar. Sistemul imunitar este întărit de sentimentele pozitive, de mulţumire, bucurie, fericire ale copilului. S-a constatat că atunci când în mediul de viaţă familial al copilul există certuri, reproşuri, lacrimi la care acesta asistă, copilul devine trist, uneori chiar stresat, se închide în sine şi imunitatea lui are de suferit.
Sistemul imunitar al copilului se maturizează în jurul vârstei de 11-12 ani. Până la această vârstă, amigdalele şi timusul („glanda copilăriei”, care involuează după 14 ani) reprezintă adevărate şcoli pentru imunitate. Aceste organe limfoide „instruiesc” alte componente ale sistemului imunitar cu memorie, adică atunci când organismul întâlneşte un agent patogen (virus, bacterie), acesta luptă împotriva lui şi în urma acestei „confruntări” îşi dezvoltă anticorpi. Anumite categorii de anticorpi rămân în organism toată viaţa, iar la următoarea „confruntare” cu un agent patogen sistemul imunitar îl recunoaşte, îşi aminteşte totul despre el şi îl învinge cu uşurinţă. De aceea se spune că răcelile din copilărie ajută la formarea imunităţii, ele perfecţionează sistemul imunitar, astfel încât la vârstă adultă ajungem să răcim o dată sau de două ori pe an sau chiar mai rar. Tot memoria sistemului imunitar ne ajută să facem doar o singură dată bolile copilăriei (varicelă, rujeolă, oreion, rubeolă).
Pentru întărirea capacităţii naturale de autoapărare a organismului copiilor, specialiştii laboratoarelor STAR INTERNAȚIONAL MED au creat remediul natural, HAPPY KID sirop, marca Ayurmed. După caz, se poate asocia cu COUGHEND sirop şi/sau WORM END sirop, marca Ayurmed.