Multe persoane ies din iarnă cu organismul slăbit din cauza alimentaţiei bogate în produse din carne şi a consumului insuficient de vitamine şi minerale. Primăvara şi toamna organismul uman se confruntă cu o stare de slăbiciune, uneori generalizată, cauzată de multiplele schimbări pe care le aduc aceste anotimpuri. Această stare de slăbiciune generalizată este cunoscută în terminologia de specialitate ca astenie. Astenia de primăvară, ca şi cea de toamnă este caracterizează de o stare generală proastă, indispoziţie, anxietate, iritabilitate, tulburări de alimentaţie, disconfort.
Primăvara este unul dintre anotimpurile care dau mari bătăi de cap persoanelor cu sensibilitate ridicată şi cu sistem imunitar scăzut. Primăvara, multă lume se plânge de lipsa tonusului, de scăderea formei fizice, de o stare de “rău”, ce nu poate fi definită, în ciuda rezultatelor examenelor medicale, în limite normale. Motivul este astenia de primăvară. Astenia de primăvară nu este o boală, ci o „tulburare” de sănătate, care se tratează simplu, cu ajutorul alimentaţiei, a sportului şi al odihnei. Totuşi, astenia de primăvară nu trebuie ignorată, în locul său putându-se instala foarte uşor depresia, care este o afecţiune serioasă.
Deşi astenia de primăvară poate afecta pe oricine, cele mai multe cazuri sunt semnalate în rândul femeilor (75%), care au o vulnerabilitate fizică şi emoţională mai mare decât bărbaţii. În cazul femeilor, astenia de primăvară poate fi asociată şi cu tulburări hormonale precum ovulaţia, sarcina, menopauza. Potrivit unei teorii, astenia de primăvară este cauzată de scăderea concentraţiei de beta endorfine din plasma sangvină. Beta endorfinele sunt hormoni care, în concentraţie ridicată, induc o stare de bine şi au o acţiune calmantă.
Astenia de primăvară, pe lângă starea de slăbiciune generalizată care o caracterizează, este însoţită şi de apatie, de insomnie, persoana simţindu-se obosită, uneori nervoasă sau melancolică. Manifestările asteniei de primăvară mai cuprind: cefalee, palpitaţii, nervozitate, scăderea capacităţii de concentrare şi a memoriei ce apar în urma schimbărilor majore de temperatură şi luminozitate. Organismul trebuie să se adapteze acestor schimbări, să adopte un nou stil de viaţă, cu alte resurse energetice, cu atât mai mult dacă persoana se confruntă cu o carenţă de vitamine şi minerale. Lipsa exerciţiilor fizice, precum gripa şi răcelile din sezonul rece pot fi cauze ale manifestării asteniei de primăvară.
Trecerea de la un anotimp la altul poate să nu fie resimţită de cei care sunt în permanentă activi din punct de vedere fizic şi de persoanele viguroase, care nu au probleme de sănătate. Sedentarii însă, care lucrează în interior, la birou, vor resimţi oboseala şi slăbiciunea fizică specifice asteniei de primăvară. Trebuie menţionat că cei mai mulţi medici consideră că astenia de primăvară nu necesită tratament medicamentos. Plimbările prin parc, o vacanţă la munte, consumul de fructe şi legume, odihna şi relaxarea te pot scăpa de astenia de primăvară într-un timp scurt.
Exercițiile fizice stimulează metabolismul şi secreţia de endorfine, îmbunătăţind astfel starea psihică. Petrecerea timpului în aer liber are ca efect stimularea creierului prin creşterea fluxului de sânge oxigenat, precum şi stimularea producerii de serotonină, care de asemenea, îmbunătăţeşte starea psihică.
Dieta, din care nu trebuie să lipsească spanacul, ştevia, urzicile şi leurda, bogate în substanţe ce revitalizează organismul, are efect vitaminizant, diuretic şi stimulează purificarea ficatului şi eliminarea de toxine, contribuind astfel la diminuarea manifestărilor asteniei de primăvară. Tot în beneficiul organismului, consumul de cafea poate fi înlocuit cu ceai verde. Aşa cum am afirmat deja, în această perioadă organismul trebuie ajutat să se adapteze, iar odihna îi asigură refacerea de care are nevoie. Pentru ca nivelul de energie din timpul zilei să fie optim, somnul trebuie să dureze cel puţin şapte ore pe noapte.
Şi suplimentele alimentare din plante contribuie la asigurarea necesarului zilnic de energie.
Pentru aceasta putem folosi cu rezultate foarte bune suplimentul alimentar ayurvedic ASHWAGANDHA RASAYAN TAB, cu acţiune regenerantă, imunostimulatoare şi reîntineritoare. ASHWAGANDHA RASAYAN TAB ajută la eliminarea tulburărilor psihice generate de oboseală şi astenie, ajută la combaterea anxietăţii, stresului, contribuie la refacerea corpului după boli infecţioase, ajută la stimularea imunităţii şi este adjuvant în terapia anti-tumorală.
În cazul în care astenia este însoţită şi de anemie de mare folos este utilizarea suplimentului alimentar GLOBY FORTE ce conţine plante cu conţinut ridicat de minerale şi vitamine. Are efect regenerator şi tonic general, fiind extrem de utilă în perioada de convalescenţă şi persoanelor supuse unor suprasolicitări fizice şi psihice de lungă durată.
Persoanelor cu regim alimentar dezechilibrat le este recomandat suplimentul alimentar SPIRULINA STAR. Spirulina(Arthrospira platensis) este o specie de algă albastră cu o mare valoare biologică. Ea conţine 65% proteine foarte valoroase, similare celor din carne, pește, soia, etc. Conţine aminoacizi esenţiali şi neesenţiali, o gamă largă de vitamine şi cantităţi semnificative (A, E, D, K) şi în special vitamina B12. Conţine, de asemenea, săruri minerale şi oligoelemente din care mai importante sunt: calciu, sodiu, fier, potasiu, magneziu, crom, seleniu, zinc, cupru, mangan, cobalt, precum şi acizi graşi polinesaturați. Consumul constant de Spirulina, prin compoziţia ei complexă şi echilibrată, vine să corecteze carenţele în minerale şi vitamine ale alimentelor excesiv prelucrate. Spirulina este indicată în special în regimurile alimentare hipocalorice şi neechilibrate, persoanelor care ţin regimuri de slăbire, vârstnicilor, copiilor, persoanelor care depun eforturi fizice mari şi sportivilor de performanţă.
În produsul SPIRULINA STAR efectele spirulinei sunt completate armonios de cele ale plantei Ashwagandha (Withania Somnifera), ale cărei principale acţiuni sunt: adaptarea la stres şi suprasolicitări, tonic nervos şi regenerant global, reîntineritor şi afrodiziac, imunostimulent, antiinflamator şi antitumoral.