Colesterolul este o substanţă necesară bunei funcţionări a organismului, fiind util în procese precum formarea membranelor celulare, a unor hormoni sau a vitaminei D. Colesterolul este indispensabil vieţii, deoarece intră în structură tuturor membranelor celulare; în acelaşi timp este important să menţinem un echilibru al grăsimilor în organism.
Hipercolesterolemia sau colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular. Dislipidemia reprezintă creşterea concentraţiei lipidelor (grăsimilor) în sânge (colesterolul, trigliceridele, etc). Pentru a putea fi transportat de sânge, colesterolul este legat în ficat de nişte “proteine” transportoare. Combinaţia care se formează poartă numele de lipoproteine, dintre acestea cele mai importante fiind:
-LDL-colesterol sau “colesterolul rău”. Această fracţiune a colesterolului, dacă este în exces, se depune pe vasele de sânge. Se formează astfel placa de aterom, care este practic o depunere de grăsime pe vasul de sânge. Ca urmare a acestui fenomen, vasul de sânge se îngroaşă şi îşi pierde elasticitatea din ce în ce mai mult.
-HDL-colesterol sau “colesterolul bun” nu se depune pe vasul de sânge, iar o valoare mare a acestuia are efect protector cardiovascular. Printre cauzele care determină creşterea colesterolului se numără fumatul, dieta bogată în grăsimi, etc.
Fumatul este un factor care creşte tendinţa sângelui de a se coagula şi de a forma trombi/cheaguri pe plăcile de aterom din vase, urmarea fiind înfundarea acestora şi infarctul acut de miocard sau accidentul vascular cerebral. Astfel, persoanele care ştiu că au colesterol mărit trebuie să renunţe la acest obicei.
Grăsimile alimentare reprezintă principalul pericol pentru oricine, atât prin concentraţia lor calorică, cât şi datorită diversităţii formelor şi aspectelor sub care se găsesc. O persoană care are colesterolul mărit ar trebui să evite carnea şi produsele din carne care au slănină, ouăle (nu sunt premise mai mult de două ouă pe săptămână, fierte, nu prăjite, iar ceea ce este de evitat este gălbenuşul), laptele şi produsele lactate grase (unt, smântână, etc), produsele de patiserie, alimentele semipreparate (snacks-uri), prăjeli, produse de tip fast-food, etc. Totuşi, în alimente există şi grăsimi bune, care ajută la scăderea colesterolului mărit, dacă sunt consumate cu moderaţie: este vorba de uleiul de măsline, uleiul de seminţe de in, nucile, seminţele oleaginoase în general, avocado, peşte.
Consumul zilnic de alcool conduce la creşterea colesterolului şi chiar la ficat gras (steatoză hepatică); unei persoane cu colesterol mărit îi este interzisă consumarea băuturilor alcoolice, în orice cantitate. Dacă în familie, la rude de gradul I, există antecedente de boli cardiace, infarct miocardic, accident vascular celebral – toate semne de ateroscleroză şi colesterol mărit – la baza existenţei colesterolului mărit pot fi implicaţi şi factorii genetici, familiali. De asemenea, prezenţa diabetului zaharat la o persoană cu colesterol mărit ne determină să ne gândim serios la urmările hipercolesterolemiei, pentru că diabetul accelerează efectele nocive ale colesterolului, agravând o ateroscleroză.
Stilul de viaţă sedentar creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Se cunoaşte faptul că exerciţiul fizic efectuat în mod regulat, creşte nivelul HDL-ului (colesterolul bun), contribuie la controlul greutăţii şi al valorilor glicemiei şi tensiunii arteriale. Se recomandă zilnic între 30-60 minute de activitate fizică, care să nu cauzeze totuşi dureri în piept, respiraţie dificilă sau ameţeli.
Pentru a câştiga războiul împotriva colesterolului, controlul stresului este la fel de important precum o dietă sănătoasă şi exerciţiile fizice regulate. Pentru că atunci când eşti încordat sau nervos, ai mai multe şanse de a neglija acţiunile de reducere a colesterolului decât atunci când nu eşti stresat. Stresul, în combinaţie cu emoţiile negative, nervozitatea, stările anxioase, depresii declanşează eliberarea unor substanţe chimice care contractă arterele, reduc circulaţia sângelui la nivelul inimii, cresc tensiunea arterială. Aceste fenomene, în combinaţie cu un colesterol mărit, cresc şansele de a avea atac de cord. Pentru a evita stresul este importantă relaxarea, distragerea de la problemele tensionate.
Remediile naturale din plante medicinale ayurvedice vin în sprijinul persoanelor cu colesterol mărit. Plantele cu acţiune drenoare hepatică şi de stimulare a funcţiilor lui sunt cele mai eficiente în acest cazuri. Putem utiliza cu succes remediul ayurvedic LIVECOM, marca Ayurmed, prezent sub formă de tablete sau sirop. Acest supliment alimentar susţine şi îmbunătăţeşte funcţiile şi activitatea ficatului, contribuie la regenerarea lui, readucând în limite normale ficatul mărit, înlătură greaţa, durerile şi tensiunea din hipocondrul drept. Susţine procesele de purificare a ficatului, îndepărtând toxinele şi deşeurile din sânge acumulate datorită consumului de alcool, medicamente hepatotoxice şi droguri. Suplimentul alimentar LIVECOM reglează, de asemenea, secreţia biliară şi ajută la scăderea valorilor mari ale colesterolului sangvin, are efect antiviral (în special faţă de virusurile hepatitice), antiinflamator, imunostimulent şi antioxidant. Se foloseşte cu succes în combaterea proceselor inflamatorii hepatice virale acute şi cronice şi a steatozei hepatice. Pentru persoanele suferinde de diabet zaharat este disponibilă şi varianta LIVECOM sirop fără zahăr.
În cazul în care hipercolesterolemia este însoţită şi de valori mari ale glicemiei putem adăuga şi remediul natural DAITAB, marca Ayurmed, bogat în substanţe active, minerale şi oligoelemente, în special Zinc, cunoscut pentru rolul lui protector al funcţiei pancreasului. DAITAB este un amestec unic de plante, cunoscute în special pentru efectul hipoglicemiant. Ingredientele conţin compuşi hipoglicemianţi, uleiuri volatile, glicozizi, taninuri galice şi mixte, minerale şi oligoelemente, preponderent Zinc, benefice în tonifierea funcţiei pancreasului şi menţinerea glicemiei în limite normale.
În cazul în care hipercolesterolemia apare la persoane cu exces ponderal se recomandă consumul concomitant al suplimentului natural SLEMOL, marca Ayurmed, obţinut din plante medicinale specifice Indiei şi care asigură o slăbire uniformă şi sănătoasă. Suplimentul alimentar SLEMOL conţine principii active din plante medicinale care temperează pofta de mâncare (Garcinia Cambogia), împiedica transformarea glucidelor în grăsimi şi accelerează reacţiile de oxidare a glucidelor. SLEMOL previne obezitatea şi tulburările asociate acesteia, reglează metabolismul, reduce nivelul sanguin al fracţiunii de colesterol responsabil de producerea accidentelor cardiovasculare. Se administrează adulţilor şi, în caz de nevoie, şi adolescenţilor peste 16 ani.