De regulă, trecerea de la un anotimp la altul produce disconfort chiar şi persoanelor sănătoase atunci când trecerea se face brusc, fără o perioadă de acomodare. Odată cu venirea toamnei, mai ales dacă trecerea de la vară se realizează brusc, organismul uman începe să resimtă anumite simptome, cum ar fi stările de somnolenţă, oboseală, stres, organism slăbit, altfel spus astenie. Fiind un anotimp de tranziţie, cu schimbări neaşteptate de temperaturi, intemperii, vreme instabilă în general, efectele toamnei se răsfrâng asupra organismului uman producând fluctuaţii ale temperaturii corporale, dureri de cap, răceli, viroze, etc. Astenia de toamnă este întâlnită la toate categoriile de vârstă, de la copii până la vârstnici, iar pentru evitarea şi diminuarea stărilor specifice acesteia, de mare ajutor este o alimentaţie bogată în vitamine şi proteine, precum şi un număr suficient de ore de somn. Toamna, organismul are nevoie de alimente bogate în vitamine (B, C, coenzima Q10) şi minerale (Mg, Fe, Zn). Printre cele mai energizante alimente sunt: cerealele integrale, pătrunjelul, algele marine, piersicile, dovleceii, smochinele, ficatul şi carnea roşie.
Specialiştii nu au putut determina cauze clare de declanşare a asteniei de toamnă, dar o concluzie unitară este aceea a aportului scăzut de lumină naturală datorită scurtării duratei zilelor. La multe specii activitatea este diminuată în lunile de iarnă ca răspuns la reducerea condiţiilor de hrană şi de confort termic. Hibernarea este un exemplu extrem. Se pare că tulburările afective de sezon reprezintă la om o formă evoluată de hibernare, o rămăşiţă din comportamentul de adaptare al unui strămoş îndepărtat al omului. Dacă această ipoteză este corectă, tulburările afective de sezon nu sunt de fapt nişte disfuncţii, ci răspunsuri normale la schimbările sezoniere.
Printre manifestările specifice asteniei de toamnă se pot enumera şi tristeţea şi oboseala, lipsa interesului faţă de activităţi cotidiene (care făceau plăcere în cursul verii), dificultăţi de concentrare, sentimente de inutilitate, lipsa iniţiativei, scăderea energiei, dificultăţi de relaţionare.
Pe lângă aportul de vitamine, minerale şi somn odihnitor, mişcarea, plimbările în aer liber sunt binevenite, faţă de izolare care predispune şi accentuează depresia. De asemenea, orice activitate care implică energie, plăcere, contribuie la păstrarea sănătăţii organismului şi la adaptarea acestuia la condiţiile din mediul extern.
Pentru sănătatea dumneavoastră, specialiştii din laboratoarele STAR INTERNAȚIONAL MED au creat produsele ASHWAGANDHA RASAYAN TAB și SPIRULINA STAR, marca Ayurmed.