Primăvara organismul uman suferă diferite modificări, trebuie să se adapteze noilor schimbări climatice, unor zile mai luminoase, etc. Organismul iese slăbit din iarnă, anotimp în care a fost privat de vitamine şi minerale, alimentaţia de bază fiind constituită din alimente grele şi grase, precum carnea, uneori consumate în exces. Alimentaţia necorespunzătoare din sezonul rece a suprasolicitat ficatul, sistemul digestiv, în general şi a contribuit şi la acumularea câtorva kilograme în plus, precum şi la încărcarea organismului cu toxine. Urmarea, o stare de slăbiciune, oboseală, somnolenţă, fără ca rezultatele analizelor să evidenţieze vreo boală sau vreun sindrom al unei boli.
Printre manifestările cele mai comune care arată că organismul are nevoie de o cură de detoxifiere se numără oboseala, problemele digestive şi lipsa permanentă de energie. În această situaţie, o cură de detoxifiere este alegerea optimă pentru revitalizarea şi vitaminizarea organismului. Câte o cură de detoxifiere se recomandă la fiecare schimbare de anotimp, deoarece ea creşte rezistenţa naturală a organismului în faţa bolilor, stimulează metabolismul şi dă strălucire pielii, dar dacă acest lucru nu este posibil, cura de detoxifiere trebuie urmată de cel puţin două ori pe an, primăvara şi toamna.
După sezonul rece o cură de detoxifiere este mai mult decât necesară, pentru că ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul colonului, reglează tensiunea arterială şi previne apariţia unor afecţiuni grave precum diabetul sau bolile cardiovasculare, la care organismul este expus printr-o alimentaţie bogată în grăsimi, sare şi un stil de viaţă sedentar. Cura de detoxifiere de primăvară înseamnă un plus de energie, sănătate şi frumuseţe. Durata unei cure de detoxifiere variază în funcţie de restricţiile ei, specialiştii afirmând că o cură de detoxifiere mai severă trebuie să dureze maxim zece zile, pentru a nu determina apariţia de carenţe nutriţionale.
Alimentaţia joacă un rol esenţial într-o cură de detoxifiere. Pentru unele persoane, cura de detoxifiere înseamnă renunţarea la cafea, alcool sau fumat. Dar purificarea eficientă a organismului nu presupune doar renunţarea la anumite vicii, ci şi o dietă care să ajute organismul să elimine toxinele acumulate. Dulciurile, grăsimile animale, produsele pline de coloranţi, conservanţi şi alte substanţe dăunătoare organismului trebuie eliminate din dietă. În ceea ce priveşte aportul caloric, acesta variază între 1200-1400 de calorii. Însă, dacă persoana prezintă probleme de sănătate, este însărcinată sau alăptează, dacă are probleme metabolice grave, insuficienţă hepatică, insuficienţă renală sau diabet, trebuie să consulte un specialist înainte de a urma o anumită cură de detoxifiere.
O importanţă deosebită, nu numai în timpul curei de detoxifiere, ci şi în general, ca parte a unui stil de viaţă sănătos o constituie consumarea unui pahar cu apă călduţă în care s-au amestecat câteva picături de zeamă de lămâie, înainte de fiecare masă principală. Apa cu lămâie ajută digestia şi metabolismul.
Detoxifierea este menită să acorde un timp de răgaz aparatului digestiv, să stimuleze activitatea ficatului, a splinei şi bilei. Prin urmare, dacă te simţi obosit, ai o stare generală proastă şi nu ai energie, trebuie să renunţi la toate alimentele care îţi “agresează” ficatul şi organismul în general. Cura de detoxifiere începe printr-o perioadă de acomodare la un regim ovo-lacto-vegetarian, etapă în care se exclud mezelurile, conservele, carnea, alimentele prăjite, dulciurile şi sucurile nenaturale, consumul de alcool şi fumatul. După trei zile, urmează o altă fază a curei de detoxifiere, în care se exclud toate alimentele de origine animală, consumându-se doar produse de origine vegetală. După alte trei zile, se elimină toate alimentele cu excepţia legumelor, care se consumă crude, în salate sau ca atare. Începând cu ziua a zecea, se reintroduc treptat restul de alimente în meniul zilnic.
În timpul curei se consumă minim 2 l de lichide/zi, apă plată, ceaiuri sau sucuri naturale din legume şi/sau fructe. Exerciţiile fizice, mersul activ stimulează sistemul cardiovascular şi procesele metabolice în organism, intensificând funcţiile naturale de depuraţie. În perioda curei de detoxifiere este posibil să ai senzaţii neplăcute precum dureri de cap, transpiraţii urât mirositoare, iritaţii ale pielii, stări de greaţă, aceste manifestări fiind o dovadă că organismul începe să se cureţe.
Remediile naturale din plante vin să susţină acest proces de purificare şi detoxifiere. Pentru purificarea corpului şi în special a sângelui putem folosi remedii pe bază de plante medicinale cum ar fi suplimentul alimentar ayurvedic MARGUSA, marca Ayurmed. Acest supliment conţine două din cele mai cunoscute plante medicinale pentru efectele lor purificatoare şi antioxidante, şi anume Melia azadirachta şi Glycyrrhiza glabra. Această combinaţie asigură produsului un puternic efect detoxifiant asupra ficatului, efect depurativ şi antiinflamator asupra sângelui, curăţă tenul de diferite erupţii şi ameliorează eficient durerile articulare. MARGUSA tonifică şi energizează organismul şi contribuie la stimularea sistemului imunitar. Acest supliment se administrează atât copiilor, cât şi adulţilor în doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi înainte de masă cu 30 de minute, contribuind la o mai bună purificare a sângelui, a ficatului şi a pielii, cu efect antiinflamator, imunustimulator şi regenerator.
Tot în vederea purificării corpului este important să combatem tulburările tranzitului intestinal, în special constipaţia. Pentru acestea putem folosi cu succes remediul ayurvedic TRIFYLA, marca Ayurmed. Acest supliment protejează sistemul digestiv, menţine echilibrul florei bacteriene intestinale, reglează tranzitul intestinal, ajutând la evacuarea intestinului gros şi implicit la eliminarea toxinelor. Aceste efecte remarcabile se datorează plantelor prezente în compoziţia acestui supliment, şi anume fructele de Amalaki (Emblica offcinalis), Haritaki (Terminalia chebula) şi Bibhitaki (Terminalia belerica). Amestecul acestor trei fructe are, de asemenea, o puternică acţiune antioxidantă, preventiv şi curativ antitumorală, antifebrilă, antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. TRIFYLA se poate administra cu succes atât copiilor, cât şi adulţilor în doze de 1-2 comprimate, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă cu 30 de minute.
Un alt element important pentru purificare este introducerea în alimentaţia zilnică a cât mai multe crudităţi, reprezentată de fructe, zarzavaturi şi verdeţuri de sezon, legume, toate consumate ca atare sau sub formă de sucuri şi salate. Aceaste categorii de alimente trebuie, începând cu primăvara, să capete o pondere din ce în ce mai mare în meniul nostru zilnic. În cazul în care am ieşit din iarnă cu câteva kilograme în plus care ne dezavantajează putem utiliza cu succes suplimentul ayurvedic SLEMOL, marca Ayurmed. Acesta temperează pofta de mâncare exagerată şi bulimia nervoasă, împiedică formarea grăsimilor din glucide, scade nivelul colesterolului sangvin, intensifică procesele de ardere, contribuind la combaterea obezităţii şi a complicaţiilor ei. SLEMOL se administrează 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi înainte de masă cu 30 de minute.