Sărbătorile de iarnă, aşteptate de-a lungul întregului an, aduc, pe lângă bucuria cadourilor şi a petrecerii timpului alături de cei dragi, şi bunătăţi culinare care suprasolicită sistemul digestiv. Mesele copioase din perioada sărbătorilor, bogate în grăsimi şi calorii şi stropite din belşug cu alcool, sunt o adevărată „bombă cu ceas” pentru sistemul digestiv. Piftia, sărmăluţele, caltaboşii, salata boeuf sau cozonacii pufoşi sunt doar câteva dintre delicatesele pregătite de gospodine pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Nu numai cantităţile foarte mari de alimente consumate, ci şi consistenţa lor sunt de natură să provoace serioase tulburări gastrice, hepato-biliare sau intestinale, manifestate prin arsuri, greaţă, senzaţia de balonare, dureri, etc. De asemenea, servirea meselor la ore nepotrivite constituie şi în această perioadă, ca de altfel şi în restul anului, un motiv al apariţiei/agravării tulburărilor digestive. Cel mai bun tratament al tulburărilor digestive constă în prevenirea apariţiei acestora.
Înainte de servirea unei mese copioase este bine ca sucurile gastrice să fie “pregătite” în prealabil, cu o salată de fructe sau legume. Se poate servi un ou, puţină friptură, eventual şi cu puţin vin. Între mese se poate face o plimbare scurtă, fără a se exagera; nu este nevoie de vreun efort fizic intens, ci doar de evitarea aşezării corpului la orizontală. Cozonacul, prăjiturelele sau turtele cu nuci se vor servi dimineaţa, fără a se depăşi ora 14.00, iar specialităţile din carne de porc servite ca aperitiv trebuie consumate doar la masa de prânz şi în cantităţi mici. Acestea au o încărcătură dată de afumătură şi apoi un conţinut ridicat de sare, motiv pentru care persoanelor cardiace şi hipertensive li se recomandă consumul acestora cu moderaţie.
La cină se poate servi piftie deoarece este mai uşoară (ingredientele sunt fierte), iar senzaţia de saţietate apare foarte repede. Indigestia apare de obicei în urma consumării unei cantităţi considerabile de mâncare, alimente grele, băuturi carbogazoase, alcool, cafea şi ţigări. De asemenea, mâncatul repede sau sub influenţa unor factori de stres generează o digestie lentă. Ideal este ca mâncarea să se servească într-o cantitate moderată, aplicând sistemul puţin şi des, mestecând bine fiecare îmbucătură. Regulile general valabile pentru un sistem digestiv care funcţionează optim trebuie respectate acum mai mult ca oricând, şi anume:
-servirea meselor la ore fixe;
-evitarea consumului de alimente prea reci sau prea fierbinţi;
-diminuarea consumului de alimente condimentate, grase, care se digeră greu, precum şi consumarea apei în timpul mesei, care “diluează” sucurile gastrice;
-se recomandă consumul de fibre pentru un tranzit intestinal optim (nuci, migdale, fructe şi legume, în general);
-pentru a se evita un colon iritabil nu trebuie consumate combinaţiile de fructe şi lactate, alcool şi tutun, carbohidraţi cu proteine;
-in această perioadă este important consumul de lichide precum apă, ceai, supă, care are rolul şi de a preveni indigestia;
-chiar dacă afară este rece, este necesar un minim de mişcare pe zi.
De mare ajutor sunt şi remedile pe bază de plante. Suplimentul alimentar ayurvedic GASCURE tablete, marca Ayurmed, stimulează secreţiile gastrice şi hepatobiliare, elimină neplăcerile cauzate de excesele alimentare, înlătură greaţa, contribuind astfel la bună desfăşurare a digestiei şi absorbţiei intestinale. Protejează mucoasa gastrică, reglează tranzitul intestinal, este adjuvant în tratamentul candidozei bucale şi antioxidant. Poate fi administrat atât adulţilor cât şi copiilor peste 5 ani.
Crizele de hiperaciditate gastrică, manifestate prin senzaţii de arsură la nivelul stomacului, regurgitaţii acide pe esofag şi digestie ineficientă pot fi combătute uşor cu ajutorul suplimentului alimentar GASCURE sirop, marca Ayurmed. Acesta acţionează cu blândeţe asupra glandelor gastrice, protejează mucoasa gastrică acţionând ca un balsam asupra leziunilor gastrice existente, opreşte extinderea acestora şi ajută la refacerea epiteliului gastric şi intestinal afectat. În acelaşi timp, reglează secreţia gastrică şi hepatobiliară şi are un efect normalizator asupra digestiei.
Ficatul, cea mai mare glandă anexă a tubului digestiv, are un rol esenţial în metabolizarea tuturor principiilor alimentare asimilate din hrana zilnică. Buna funcţionare a ficatului, cel mai mare depozit de sânge al corpului, este în strânsă corelaţie şi cu funcţionarea splinei şi calitatea sângelui. Stările de oboseală nejustificată, senzaţia de greaţă, lipsa apetitului alimentar şi tulburările digestive sunt câteva simptome ale afectării funcţiei ficatului. Pentru rezolvarea acestor probleme putem utiliza cu succes remediul ayurvedic LIVECOM, marca Ayurmed, prezent sub formă de tablete sau sirop. Acest supliment alimentar susţine şi îmbunătăţeşte funcţiile şi activitatea ficatului, contribuie la regenerarea lui, readucând în limite normale ficatul mărit, înlătură greaţa, durerile şi tensiunea din hipocondrul drept. Susţine procesele de purificare a ficatului, îndepărtând toxinele şi deşeurile din sânge acumulate din cauza consumului de alcool, medicamente hepatotoxice şi droguri. Suplimentul alimentar LIVECOM reglează, de asemenea, secreţia biliară şi ajută la scăderea valorilor mari ale colesterolului sangvin, are efect antiviral (în special faţă de virusurile hepatitice), antiinflamator, imunostimulent şi antioxidant. Se foloseşte cu succes în combaterea proceselor inflamatorii hepatice virale acute şi cronice şi a steatozei hepatice.
Pentru persoanele suferinde de diabet zaharat este disponibilă şi varianta LIVECOM sirop fără zahăr.
Pentru combaterea tulburărilor tranzitului intestinal, în special a constipaţiei putem folosi cu succes remediul ayurvedic TRIFYLA, marca Ayurmed. Acest supliment protejează sistemul digestiv, menţine echilibrul florei bacteriene intestinale, reglează tranzitul intestinal, ajutând la evacuarea intestinului gros şi implicit la eliminarea toxinelor. Aceste efecte remarcabile se datorează plantelor prezente în compoziţia acestui supliment şi anume fructele de Amalaki (Emblica offcinalis), Haritaki (Terminalia chebula) şi Bibhitaki (Terminalia belerica). Amestecul acestor trei fructe are, de asemenea, o puternică acţiune antioxidantă, preventiv şi curativ antitumorală, antifebrilă, antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. TRIFYLA se poate administra cu succes atât copiilor cât şi adulţilor în doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, înainte de masă cu 30 de minute.