În urma stresului şi a stilului de viaţă dezordonat mulţi bărbaţi din societatea actuală, deopotrivă tineri şi vârstnici, se confruntă cu tulburări de dinamică sexuală precum scăderea libidoului, tulburări erectile, ejaculare precoce, etc. Dincolo de găsirea unei partenere potrivite, una dintre cele mai frecvente probleme sexuale cu care se confruntă bărbaţii rămâne ejacularea precoce sau ejacularea prematură. Ejacularea precoce este cea mai frecventă disfuncţie sexuală a bărbaţilor, care afectează cel puţin unul din 5 bărbaţi în perioada sexuală activă (între 18 şi 59 de ani). Studii recente atestă faptul că cel puţin 10% din bărbaţi se confruntă cu problema ejaculării precoce. În general, bărbaţii nu sunt foarte deschişi în a vorbi despre problemele intime cu care se confruntă, deşi aceştia au temeri legate de dinamică sexuală, de tulburările care pot apărea sau care chiar se manifestă în cazul unora dintre aceştia.
Ce este ejacularea precoce? Cum se manifestă ejacularea precoce?
Ejacularea precoce sau ejacularea prematură se referă la o ejaculare necontrolată şi rapidă, adică un orgasm la care bărbaţii ajung mult mai repede decât şi-ar dori şi ar impune-o situaţia. Foarte mulţi bărbaţi sunt extrem de stresaţi din cauza acestei situaţii pe care nu ştiu cum s-o combată şi s-o rezolve.
Unii bărbaţi ejaculează în timpul preludiului, înainte de penetrare, alţii în timpul penetrării, iar alţii la scurt timp după aceasta (de la 2-3 minute la 5-6 minute). Efectele negative ale ejaculării precoce nu sunt greu de intuit, deoarece această pierdere „rapidă”, care poate apărea de mai multe ori într-o zi, poate conduce în timp la lipsa poftei de viaţă, scăderea libidoului, impotenţă şi chiar la tulburări psihice cum ar fi depresia, pierderea memoriei, etc. Unul din cinci bărbaţi se confruntă cu ejacularea precoce la un moment dat. Dacă ejacularea prematură se repetă atât de des încât să creeze frustrare sexuală la unul sau chiar la ambii parteneri, atunci este vorba de o problemă medicală.
Bărbaţii care se confruntă cu ejaculare prematură nu sunt capabili să recunoască ceea ce se numeşte “momentul de inevitabilitate”. Acesta reprezintă o senzaţie care apare cu doar câteva clipe înaintea ejaculării. Bărbaţii care nu suferă de ejaculare prematură sunt capabili să recunoască această senzaţie şi pot, fie să se oprească, fie să atenueze senzaţia de excitare până la trecerea iminenţei descărcării.
Ce anume cauzează ejacularea precoce?
La această întrebare un singur răspuns nu este suficient; anxietatea, stresul, lipsa de comunicare cu partenera sexuală, excitarea insuficientă, anxietatea privind performanţa sexuală, tensiunea musculară – sunt doar câteva cauze evidenţiate de către specialişti şi cei afectaţi în sine. De asemenea, o serie de afecţiuni pot determina apariţia ejaculării precoce: tulburările hormonale, inflamaţia sau infecţia prostatei sau uretrei, afecţiuni neurologice (scleroza multiplă, de ex.). Alte cauze ale apariţiei ejaculării premature ar mai fi fumatul şi consumul de droguri, care determină reducerea fluxului sanguin către organul sexual masculin.
Cum poate fi prevenită/combătută ejacularea precoce?
Ejacularea prematură este considerată din punct de vedere istoric o disfuncţie psihologică. Una dintre teorii este aceea că bărbaţii sunt condiţionaţi de presiunile societăţii să atingă orgasmul într-un timp cât mai scurt datorită temerii de a nu fi descoperiţi, temere care îşi are rădăcinile în primele experienţe sexuale pe care le-au avut ca adolescenţi. Această obişnuinţă de a obţine rapid satisfacţie sexuală e greu de schimbat într-o relaţie de lungă durată sau căsătorie. Faptul că femeile au nevoie de mai mult timp ca să ajungă la orgasm decât bărbaţii, este recunoscut din ce în ce mai mult şi din asta poate rezulta recunoaşterea şi catalogarea ejaculării premature ca fiind o problemă.
Şi în zilele noastre ejacularea prematură este considerată a fi o problemă mai mult de natură psihologică. Sistemele de organe afectate în mod direct de ejacularea prematură includ sistemul reproducător al bărbatului, porţiunile centrale şi periferice ale sistemului nervos care controlează sistemul reproducător al bărbatului şi organele reproducătoare ale partenerei sexuale, care se poate să nu fie suficient stimulate pentru a atinge orgasmul.
Cel mai important aspect în rezolvarea acestei probleme este conştientizarea faptului că ceea ce generează ejacularea prematură este o anumită stare care poate fi exprimată prin expresia: „mă simt agitat, nerăbdător”. De altfel, această agitaţie şi nerăbdare este exact opusul a ceea ce aşteaptă o femeie de la partenerul său. Problema ejaculării premature se rezolvă, de foarte multe ori, după câteva şedinţe la psiholog. Mai sunt câteva tehnici care se pot aplica în intimitate, acasă. Cea mai cunoscută este aceea a întreruperii actului sexual (sau a stimulării) până când simţiţi că “pericolul” ejaculării a dispărut. Mai puteţi încerca şi exerciţiile de presare, care, la fel, au menirea de a îndepărta momentul ejaculării. Dacă sunt probleme cu autocontrolul în timpul actului sexual, o soluţie este şi renunţarea completă la consumul de alcool, care este şi un afrodisiac, deoarece reduce dramatic capacitatea de control al ejaculării. De altfel, băutorii de alcool (cu rare excepţii datorate fondului nativ) sunt persoanele cu cele mai mari probleme de dinamică sexuală. O altă metodă simplă şi eficientă de combatere a ejaculării precoce este folosirea prezervativului, care reduce stimularea sexuală cu până la 40-50%, fiind controlată mai uşor de către bărbat.
Totodată, plantele contribuie la rezolvarea ejaculării premature. Din fericire, există posibilitatea de a interveni cu remedii naturale pentru ameliorarea acestor neajunsuri. Firma STAR INTERNAŢIONAL MED pune la dispoziţia persoanelor interesate un astfel de supliment alimentar, POTENT POWER, marca Ayurmed, cu o compoziţie complexă, bogată în plante cu efect afrodisiac tonic şi stimulent.
Este însă important de precizat de la început că acest supliment alimentar nu acţionează instantaneu, nu este un medicament sintetic, afrodisiac, care are efect instantaneu, dar şi efecte secundare periculoase ireversibile asupra sănătăţii. POTENT POWER acţionează în mod complex, atât asupra sistemului nervos cât şi asupra aparatului genital masculin. La nivelul sistemului nervos elimină starea de stres, de încordare, de surescitare, de lipsă de încredere în sine (stări care pot perturba buna funcţionare a aparatului genital), însă cresc libidoul şi stimulează imaginaţia erotică, permiţând susţinerea unui act sexual prelungit.
Un alt aspect foarte important în acest scop este necesitatea informării corecte a bărbaţilor despre posibilitatea dobândirii stării de control asupra energiei sexuale, ceea ce va duce la armonizarea aspectului erotic al relaţiei de cuplu. Aceasta are drept consecinţă menţinerea stării de sănătate a ambilor parteneri şi prelungirea duratei de viaţă. La nivel genital masculin, acest remediu are efect tonic, revitalizant datorită conţinutului de lecitină, minerale, oligoelemente, în special Zinc, cu rol binecunoscut în menţinerea bunei funcţionalităţi la acest nivel.