Migrena

De ce apare migrena și cum poți să scapi de ea?

Migrena

Evaluează acest articol

Dacă suferi des de dureri de cap mai mult sau mai puţin intense, acesta poate fi primul semn de manifestare al unei migrene. Migrena este cea mai frecventă cauză pentru durerile de cap severe. Aproximativ 20% dintre femei şi 6% dintre bărbaţi acuză migrene. De obicei, migrena debutează în copilărie sau adolescenţă, este frecventă la segmentul de populaţie cu vârsta cuprinsă între 25-55 de ani, după această vârstă frecvenţa ei scăzând simţitor. În cazul femeilor, migrena este asociată şi cu perioada fertilă a acestora, mai exact cu schimbările hormonale care se produc în organismul femeii.

migrenaMigrena este o afecţiune cronică caracterizată prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Migrena poate apărea o dată sau de două ori pe an sau de mai multe ori în aceeaşi lună. De regulă, migrena este asociată şi cu alte simptome, cum ar fi greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină sau la zgomot, etc.

Oboseala, perioadele menstruale, unele medicamente, precum şi unele alimente sunt doar câţiva dintre factorii care pot declanşa o migrenă. De asemenea, şi factorii genetici pot fi cauza apariţiei migrenei. Migrena poate fi în general agravată de o activitate fizică sau poate determina evitarea activităţii fizice. De obicei, migrena debutează cu o durere puternică pe o parte a capului, în zona tâmplelor şi a frunţii sau a ochilor. Adesea migrena ne face foarte sensibili la lumină, la sunete sau la cel mai mic efort, cum ar fi urcatul scărilor. În cazul multor persoane, migrena este asociată cu ameţeală, vomă sau cu probleme de vedere. Durerea poate fi atât de puternică încât împiedică adesea banalele activităţi cotidiene. Unele persoane îşi schimbă starea de spirit înainte de a avea o migrenă, devenind iritabile sau depresive; altele au impresia că simt mirosuri sau gusturi ciudate sau se simt obosite. Tensiunea musculară poate fi şi ea un simptom al migrenei.

Migrena este o suferinţă cerebrală; reprezintă o afecţiune a anumitor părţi ale creierului care se ocupă de procesarea durerii. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar în timpul atacului migrenos există atât modificări vasculare, cât şi modificări neuronale. Migrena este un semnal de alarmă care nu trebuie ignorant, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Există cel puţin 30 de afecţiuni care pot cauza durere de cap/migrenă, precum şi alte 60 de boli “rare”.

Căldura este şi ea o cauză a durerilor de cap foarte mari. La fel va fi pe timp de ploaie, atunci când presiunea atmosferică scade, organismul se resimte şi astfel apare migrena. Studiile cerecetătorilor au arătat că mirosurile foarte puternice stimulează sistemul nervos şi astfel pot apărea migrene. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi din cauza mirosului de vopsea, a prafului şi chiar a anumitor tipuri de flori. Consumul anumitor alimente poate declanşa migrena; dintre acestea amintim: supele concentrate la plic, vinul roşu, brânza cu mucegai, oţetul balsamic, laptele integral, carnea procesată, fructele uscate, etc.

Evoluţia pe termen lung a persoanelor cu migrenă este variabilă. Majoritatea au perioade cu dureri mai frecvente şi perioade cu dureri mai rare. Oricum, la majoritatea persoanelor care suferă de migrenă, în timp atacurile devin din ce în ce mai rare (de obicei după 40-50 de ani).