Obezitatea și consecințele ei

Obezitatea și consecințele ei

Evaluează acest articol

Bolile de nutriţie în general şi obezitatea de diverse grade în special reprezintă un important factor de risc pentru sănătatea omului. Fără a trece dintr-o extremă în cealaltă, menţinerea greutăţii corporale trebuie să ocupe un loc de frunte în sfera preocupărilor noastre zilnice. Societatea îi priveşte pe supraponderali cu ochi critici şi iscoditori, acuzându-i pe nedrept de înfruptare şi lăcomie. Sunt luaţi în vizor şi „atacaţi” pe la spate, cei care „savurează” acuzaţiile dând dovadă de o lacună enormă în informaţie.
Obezitatea este o afecţiune şi nu o simplă acumulare de câteva kilograme. Obezitatea reflectă existenţa unor puternice dezechilibre hormonale în corp, fiind una dintre cele mai comune afecţiuni ale societăţii moderne. Alte cauze ale obezităţii includ: lipsa de mişcare, de efort fizic comparativ, în timp, cu potenţialul energetic al hranei şi tulburările metabolice. Obezitatea afectează adesea imaginea de sine, conducând la multe complexe de inferioritate şi dificultăţi de integrare socială.
obezitateaEste ştiut că kilogramele în plus solicită foarte mult organismul şi favorizează apariţia a numeroase afecţiuni cum ar fi: hipertensiunea arterială, creşterea nivelului de colesterol în sânge, diabetul zaharat, litiaza biliară, osteoartrita genunchilor, şoldurilor şi coloanei lombare, hernia abdominală, varicele, diminuarea reflexelor motorii şi lista poate continua.

Atunci când simţim că greutatea noastră depăşeşte limitele normale este necesar să începem să luăm măsuri. Menţinerea siluetei prin cure drastice de slăbit agresează în mod vădit organismul uman. Stările de furie, cele depresive sau anxioase au repercursiuni negative asupra organismului, ele concretizându-se, printre altele şi în depuneri inestetice de grăsimi pe corp.
– a mânca mâncăruri incompatibile (cum ar fi mâncarea gătită şi fructe proaspete);
– a mânca în momente nepropice ale zilei (este important ca ultima masă să se mănânce cu cel puţin două ore înainte de culcare);
– a mânca atunci când suntem perturbaţi emoţional;
– a mânca fără să ne fie cu adevărat foame;
– a ronţăi mereu câte ceva între mese;
– a mânca mâncare învechită;
– a bea prea multă apă sau a nu bea deloc apă în timpul mesei;
– a mânca prea repede său mult prea încet.

 

Obiceiurile alimentare nesănătoase


Modul din ce în ce mai simplu şi mai rapid, dar extrem de nesănătos în care se prepară mâncarea în zilele noastre face ca obezitatea să fie prezentă încă de la vârste fragede. Restaurantele de tip fast-food şi alimentele semipreparate din magazine domină dietele noastre şi ale copiilor noştri. Tocmai de aceea se impun schimbări în obiceiurile alimentare atât ale micuţilor, cât şi ale adulţilor, pentru a se asigura o dietă sănătoasă şi bogată în nutrienţi şi pentru a preveni surplusul de kilograme. Dacă de mic copilul este învăţat să aleagă alimentele adecvate şi sănătoase, acesta va şti să îşi menţină o dietă echilibrată şi în perioada adultă. De asemenea, un comportament alimentar dizarmonios are drept consecinţă obezitatea.
Gustările sărace în nutrienţi, dar bogate în grăsimi, cum ar fi preparatele fast-food, deserturile grele şi băuturile carbogazoase cu multe zaharuri îşi aduc aportul la creşterea în greutate. Dacă sunt consumate în cantităţi mari, riscul obezităţii este şi mai mare.

Totodată, în categoria obiceiurilor alimentare nesănătoase pot fi cuprinse şi mâncatul la ore târzii, mâncatul prea mult sau prea puţin, mâncatul înainte ca masa anterioară să se fi digerat, ronţăitul între mese, etc.
Ayurveda oferă o metodă logică şi ştiinţifică de determinare a dietei corecte, bazată pe constituţia individuală. Această abordare este diferită de atitudinea clasică cu privire la o dietă echilibrată care să conţină principalele categorii de alimente: carne, fructe, lactate, cereale şi legume. Potrivit literaturii Ayurveda, o astfel de dietă este insuficientă pentru a genera starea de sănătate. Mâncarea este selecţionată în funcţie de gust, efectul asupra corpului şi calităţile ei ( cald-rece, uscat-umed-uleios, greu-usor, subtil-grosier şi altele). Principala intenţie a dietei în sistemul ayurvedic este hrănirea ţesuturilor corpului, numite şi cele şapte dhatus – limfa, sângele, muşchii, grăsimea, oasele, măduva şi fluidele sexuale. Fiecare dintre aceste ţesuturi, când este hrănit, hrăneşte şi formează următorul ţesut. Pentru a hrăni ţesutul, mâncarea trebuie să fie mai întâi digerată, sarcina în acest caz revenindu-i focului digestiv, sau agni, care se află în stomac şi intestinul subţire. Mâncarea care nu este digerată corespunzător, din cauza supraalimentaţiei, a combinaţiilor greşite, dezechilibrului elementelor sau toxinelor din mâncare, creează o toxină lipicioasă numită ama, ce căptuşeşte tractul digestiv şi limba şi care se poate depune şi pe ţesuturi, formând un teren de cultură pentru boli cronice. Mâncarea corespunzătoare hrăneşte fără a genera ama toxică.
Mai jos sunt descrise câteva dintre cele mai frecvente cauze ale obezităţii:

 

1. Sedentarismul

Lipsa exerciţiilor fizice regulate se numără printre factorii care contribuie la apariţia obezităţii. Persoanele care petrec foarte mult timp în faţa televizorului sau a calculatorului au un risc crescut de a deveni supraponderali şi chiar obezi, faţă de cei care fac mişcare în aer liber sau care se dedică unui anumit sport.
Sedentarismul este o problemă cu atât mai mare atunci când este „combinat” cu mâncarea de tip fast-food – spre exemplu, persoana se uită la televizor sau stă în faţa calculatorului în timp ce mănâncă un hamburger cu cartofi prăjiţi. Pentru a preveni obezitatea, o alternativă sănătoasă la activităţile preferate, dar sedentare sunt de exemplu plimbările în parcul din apropiere, cu jocuri interactive sau de echipă.
De menţionat este faptul că un sport urmat în copilărie îl va ajuta pe viitorul adult să se dezvolte armonios, prevenind astfel şi riscul apariţiei obezităţii.

2. Profilul genetic

Profilul genetic reprezintă un alt factor care are, la rândul său, o contribuţie importantă la apariţia obezităţii. Astfel, dacă mama biologică este supraponderală ca adult, există o şansă de aproximativ 75% ca şi copilul să fie supraponderal, deoarece moştenirea legată de procesele metabolice provine, în principal, de la mamă.
Având în vedere faptul că nu ne putem modifica profilul genetic, lupta împotriva obezităţii trebuie dusă pe alte planuri.
Părinţilor li se recomandă supravegherea atentă a copilul, fiind cu precădere atenţi la stilul de viaţă al celui mic la obiceiurile sale alimentare, la activitatea fizică efectuată, etc. Câteva schimbări minore, cum ar fi mersul pe jos până la şcoală, înlocuirea sedentarismului cu jocuri interactive sau exerciţii fizice, îl pot ajuta pe cel mic să scape de ameninţarea obezităţii ulterioare.

 

3. Factorii psihologici și stresul

În ciuda părerii generale potrivit căreia stresul slăbeşte, studiile recente arată că, dimpotrivă, situaţiile tensionate şi factorii psihologici au drept efect creşterea în greutate.
Unii adulţi fac faţă cu greu stresului, astfel încât, se folosesc de mâncare pentru a-şi găsi liniştea şi echilibrul interior. Conform studiilor de specialitate, numeroase persoane sunt înclinate să mănânce în cantităţi mari dulciuri, ciocolată în special, drept răspuns la emoţii negative, cum ar fi plictiseala, anxietatea sau furia.

 

4. Mediul înconjurător

Mediul înconjurător joacă un rol extrem de important în prevenirea obezităţii. Mediul familial reprezintă punctul de pornire în educarea adecvată a copilului, viitor adult pe teme alimentare, de nutriţie, dar şi sportive. Atitudinea, obiceiurile, alegerile alimentare şi de petrecere a timpului liber ale întregii familii reprezintă factori critici în formarea unui regim de viaţă sănătos.
Stilul de viaţă modern ne-a ajutat să avem un trai la standarde ridicate, dar, în egală măsură, a contribuit şi la apariţia unui entuziasm tot mai scăzut pentru activităţile sportive şi, implicit, a unui sedentarism pronunţat. În prezent, automobilele sunt folosite chiar şi pentru distanţe scurte, ceea ce sporeşte riscul instalării obezităţii.
Având în vedere faptul că obezitatea este o boală cronică, ce duce la consecinţe dintre cele mai grave – hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet de tip II, afecţiuni ale vezicii biliare, osteoartrită, afecţiuni ale căilor respiratorii, unele tipuri de cancer (de sân, de colon, endometrial), afecţiuni psihice (depresie, slabă apreciere a propriei persoane) etc. – este important ca aceasta să fie prevenită încă de la o vârstă fragedă, pentru a evita multe probleme de sănătate. După această scurtă trecere în revistă a principalelor cauze ale obezităţii, putem concluziona că aceasta este rezultatul stilului de viaţă adoptat, în privinţa căruia fiecare individ poate face schimbări majore, benefice pentru sănătate.

Remediile naturale pe bază de plante sunt de mare ajutor şi în tratamentul obezităţii. Pentru persoanele care doresc să folosească şi remedii pe bază de plante medicinale pentru tratarea obezităţii există suplimentul alimentar SLEMOL, marca Ayurmed. Acesta este obţinut din plante medicinale specifice Indiei şi asigură o slăbire uniformă şi sănătoasă. Efectul său benefic se datorează extractelor din frunze şi fructe de Garcinia cambodgia care, împreună cu alte plante ayurvedice, ajută organismul să slăbească în mod natural şi să rămână sănătos.
Produsul conţine principii alimentare din plante medicinale cu rol de temperare a poftei de mâncare, împiedică transformarea glucidelor în grăsimi şi accelerează reacţiile de oxidare a zahărului.
Stimulând arderea completă a grăsimilor şi reglând metabolismul, suplimentul alimentar SLEMOL previne obezitatea şi tulburările asociate ei şi îmbunătăţeşte astfel starea de sănătate generală. Reduce nivelul sanguin al LDL, diminuând fracţiunea colesterolului responsabil de accidentele cardiovasculare. Terapia cu SLEMOL trebuie însoţită însă de un mod corect de alimentaţie, care să presupună un program de hrănire regulat. Astfel, dacă vom lua masa în fiecare zi la aceleaşi ore, organismul nostru se va adapta acestui ritm, declanşând secreţia sucurilor gastrice şi facilitând procesul digestiei.
Pentru o mai bună eliminare a toxinelor acumulate în corp în cazurile de obezitate se recomandă şi asocierea unui tratament intens depurativ, care să elimine toxinele atât din sânge, cât şi din tubul digestiv.
Pentru purificarea sângelui se recomandă suplimentul alimentar MARGUSA, marca Ayurmed, compus din pulbere de Margusa/Neem/Azadirachta indica şi pulbere de Yashti madhu/Lemn dulce/Glycyrrhiza glabra. La nivelul structurii fizice acest produs are efect antiinflamator general, antiinfecţios şi antiparazitar. Purifică sângele şi principalele organe de depozit ale lui, ficatul şi splina, menţinându-le astfel funcţionarea normală. Purificarea sângelui are drept consecinţă şi curăţarea pielii de toate erupţiile determinate de toxinele din corp, reduce inflamaţiile şi durerile articulare, are efect imunostimulent şi antioxidant. Poate fi administrat atât adulţilor cât şi copiilor în doze corespunzătoare.

Pentru purificarea tubului digestiv se recomandă suplimentul alimentar TRIFYLA, marca Ayurmed, o combinaţie clasică indiană din pulberile fructelor a 3 arbori foarte folosiţi pentru proprietăţile lor terapeutice: Amalaki/ Emblica officinalis, Haritaki/Terminalia chebula, Bibhitaki/Terminalia belerica. Particularitatea acestui remediu constă în aceea că el echilibrează toate cele 3 Dosha-uri care au sediile principale la nivelul tubului digestiv. Efectele utilizării lui sunt: reglarea tranzitului intestinal şi astfel eliminarea prin scaun a reziduurilor toxice acumulate în tubul digestiv, îndepărtarea efectelor neplăcute ale tulburărilor de tranzit intestinal (balonare, constipaţie, diaree), protejarea mucoasei tubului digestiv de agresiuni bacteriene, virale şi parazitare, menţinerea echilibrului florei bacteriene intestinale, stimularea focului digestiv şi a puterii de asimilare a principiilor nutritive din alimente. Poate fi administrat atât adulţilor, cât şi copiilor.