Conform statisticilor recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent, peste 80% din populaţia planetei suferă de diverse afecţiuni determinate de paraziţi, bacterii, viruşi şi fungi. Una din trei persoane este infestată cu paraziţi intestinali la un moment dat în viaţă. Însă, de cele mai multe ori sistemul imunitar ajută la eliminarea lor din corp înainte ca ei să cauzeze manifestări neplăcute sau boli. Orice persoană poate fi purtătoarea unui parazit care îi afectează buna funcţionare a organismului, provocându-i, prin scăderea imunităţii, diferite boli dermatologice, afecţiuni ale tractului gastro-intestinal, urinar sau ale sistemului nervos.
Ce sunt paraziţii intestinali?
Paraziţii sunt organisme vii care trăiesc pe seama unui organism-gazdă. Paraziţii îşi obţin şi utilizează nutrienţii organismului gazdă, afectând bună funcţionare a acestuia. Ei iau un număr de forme diferite şi pot să se dezvolte foarte bine peste tot în corp. Cel mai adesea aceştia trăiesc în intestinele umane şi afectează în mod decisiv starea de sănătate a organismelor în care se află.
Paraziţii intestinali apar cu precădere la copii, care îi pot transmite uşor şi părinţilor din cauza igienei deficitare. Cu cât copilul se măreşte, creşte şi posibilitatea de a se infesta cu paraziţi intestinali (viermişori sau helminţi). Paraziţii pătrund în organismul uman prin aerul pe care îl respirăm, mâncarea pe care o consumăm (carne sau peşte infestat, insuficient preparat), apa pe care o bem, prin puparea animalelor infestate, etc. În termeni medicali, helminţii sunt viermii parazitari şi larvele (ouăle) lor. Varietatea paraziţilor intestinali dăunători omului este foarte mare, dar majoritatea acestora se întâlnesc destul de rar. Cei mai frecvenţi viermi şi paraziţi ai organismului uman sunt: limbricii, oxiurii, giardia şi echinococul.
Parazitoze intestinale este termenul care desemnează afecţiunile aparatului digestiv cauzate de prezenţa în organism a diverşi paraziţi.
Cauze ale infestării cu paraziţi intestinali
Infestarea cu paraziţi se poate face în urma consumului de apă, legume sau fructe contaminate cu ouă de paraziţi, precum în cazul ascarizilor, giardiei sau oxiurilor.
Canalizarea şi igiena defectuoasă sunt căile cele mai comune prin care oamenii se întâlnesc cu paraziţii. În ţările dezvoltate, paraziţii sunt răspândiţi, cel mai adesea, prin produsele din carne de porc, moluşte, ca şi prin alimentele şi apa contaminată.
De la carnea insuficient preparată termic ne putem îmbolnăvi de trichineloză şi tenioză. Tenia (sau panglica) pătrunde în organism prin ingerarea de carne de vită infestată. În intestin ea creşte sub forma unor viermi lungi de 10 metri. Deseori boala trece neobservată, neavând manifestări clinice, într-un număr mic de cazuri aceasta manifestându-se prin dureri abdominale.
Prin folosirea mâinilor nespălate pentru a mânca sau prin contactul cu blana animalelor putem contacta echinococul, parazitul care duce la apariţia chistului hidatic. Ouăle de echinococ sunt rezistente la uscăciune, supravieţuind în praf perioade lungi de timp. Din ouă ies în tubul digestiv formele larvare care ajung pe cale sanguină în diverse organe (ficat, plămâni, etc.).
Semne şi manifestări ale prezenţei paraziţilor intestinali în organismul uman
În general, persoanele infestate cu paraziţi intestinali sunt anemice (au un nivel scăzut de fier în organism), nu au poftă de mâncare, scad în greutate şi în înălţime (în cazul copiilor cu paraziţi intestinali de mult timp şi netrataţi), prezintă dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, balonări, tulburări de somn, prurit anal, urticarii etc.
Există câteva simptome care pot semnala prezenţa unor paraziţi intestinali şi anume schimbarea consistenţei materiilor fecale sau o uşoară senzaţie de diaree care durează mai mult de două săptămâni şi oboseală cronică pe care o resimţim la fel de intens, chiar şi după ce am avut un somn odihnitor seară de seară, timp de o săptămână.
Pe lângă manifestările tipice care semnalează prezenţa în organism a acestor paraziţi, pot fi şi simptome mai grave care, la prima vedere, nu par a avea legătură cu paraziţii intestinali: ameţeli, insomnii, dureri de cap, iritabilitate şi uneori chiar tulburări mentale. Toxinele eliminate de paraziţii intestinali în general pot duce la perturbarea sistemului imunitar, la boli metabolice şi chiar cronice.
Măsurile generale de prevenire şi combatere a parazitozelor intestinale constau în măsuri generale de igienă, măsuri de igienă corporală, păstrarea şi prepararea alimentelor în condiţii de strictă igienă, spălarea fructelor şi zarzavaturilor înainte de consumare sau refrigerare.
Consumul de usturoi, ceapă, de legume cu frunze de culoare verde închis, este mai mult decât benefic pentru eliminarea paraziţilor intestinali. Nu se recomandă consumul de dulciuri, lapte pasteurizat, favorabile paraziţilor. De asemenea, seminţele de dovleac şi orezul crud, care este un detoxifiant puternic, sunt benefice pentru întărirea organismului slăbit de paraziţii intestinali. Ghimbirul, pelinul, nucul negru sunt de un real ajutor în cazul parazitozelor intestinale.
Suplimentul alimentar ayurvedic WORM END sirop, marca Ayurmed acţionează eficient pentru îndepărtarea tuturor paraziţilor intestinali: tenii, ascarizi (limbrici), oxiuri, Giardia Lamblia, etc, combătând cu rezultate bune simptomele parazitozelor. Stimulează pofta de mâncare, secreţiile gastrice şi intestinale, îndepărtează greaţa. Calmează durerile abdominale, îndepărtează tulburările de tranzit intestinal şi stările de indispoziţie psihică asociate parazitozelor. Conţinutul bogat în minerale şi vitamine are un efect regenerant, antioxidant şi imunostimulent care ajută la refacerea organismului slăbit de acţiunea nocivă a paraziţilor. Siropul WORM END poate fi administrat cu succes atât copiilor, cât şi adulţilor.