Tot mai des în ultimul timp auzim despre întoarcerea la natură şi la remedii naturale, atât în ceea ce priveşte stilul de viaţă, cât şi în prevenirea şi tratarea unor afecţiuni. Toată lumea vorbeşte despre remedii naturale, dar câte persoane ştiu despre ce este vorba? Sunt remediile naturale tot medicamente? Aşadar, ce sunt de fapt remediile naturale?
Analizând primul termen, “remediu”, explicaţia constă că acesta “este un mijloc de îndreptare sau de îmbunătăţire a unei situaţii, stări”, etc. Cel de-al doilea termen, “natural” se referă la natură, “care aparţine naturii; care se găseşte în natură; generat, produs, creat de natură; fără intervenţia omului; curat, veritabil, pur”. Analizând cei doi termeni alăturaţi se poate afirma că remediile naturale sunt “leacuri/soluţii pe care natura le pune la dispoziţie” sau o serie de proceduri, terapii alternative la “medicamentele clasice”, care nu au efectele secundare ale acestora. Termenul de remedii naturale nu se referă exclusiv la o anumită plantă medicinală, ci poate fi şi o stare pozitivă, o atitudine mentală pozitivă, etc.
Remediile naturale sunt în principal amestecuri de plante, sub formă de pulberi sau extracte, cunoscute pentru proprietăţile şi pentru efectele lor benefice asupra sănătăţii. Pentru a face faţă provocărilor zilnice, stresului, organismul are nevoie de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, care se pot obţine atât din alimentaţie (fructe şi legume), dar şi din remedii naturale.
Cum acţionează remediile naturale? În timp ce unele persoane resping remediile naturale ca fiind o escrocherie, utilizarea plantelor este o practică înrădăcinată în practica medicală. Doctorii din cele mai vechi timpuri au colectat informaţii despre plante şi amestecuri din plante, contribuind astfel la dezvoltarea farmacopeei de astăzi. Există boli care se tratează cu remedii care, folosite necorespunzător, pot avea efecte toxice, aşa cum sunt boli în care ceea ce a provocat boala constituie şi remediul pentru aceasta. Mai mult de un sfert din medicamentele de pe piaţă conţin ingrediente active, derivate din plante, cunoscute pentru proprietăţile lor de mii de ani.
Totuşi, s-a constatat că remediile naturale din plante sub formă de tablete/capsule/comprimate, siropuri, pulberi, tincturi, gemoderivate, sunt mai bine tolerate şi metabolizate de organism decât medicamentele (remediile) de sinteză. Plantele sunt totuşi o alternativă la medicamentele clasice. Aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, persoana apelează la remediile naturale când organismul a suferit un dezechilibru sau s-a instalat deja boala. Cu toate acestea nu înseamnă că aceste remedii sunt total lipsite de reacţii adverse. La fel ca tratamentele clasice şi cele din plante pot prezenta efecte adverse în cazul în care nu sunt luate corect. Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri în cazul plantelor folosite la întâmplare sunt cele cu mai multe afecţiuni asociate, copiii şi femeile însărcinate.
Aceste efecte neplăcute ţin de administrarea plantelor în cantităţi necorespunzătoare (mai mari decât cantităţile prescrise), de modificarea frecvenţei de administrare sau de prepararea incorectă a tincturilor sau a uleiurilor volatile, etc. Sunt plante a căror administrare nu se recomandă copiilor (ginseng, de exemplu) sau a căror administrare nu se recomandă persoanelor de sex feminin. Totodată, s-a dovedit că vitaminele A şi E, cunoscute pentru efectele lor antioxidante, pot determina creşterea mortalităţii la un consum de 10 ori mai mare decât aportul zilnic recomandat; fierul, cunoscut ca ameliorator al problemelor de memorie şi indicat în stările de oboseală, poate provoca, prin administrarea pe termen lung, ciroze sau cancer la ficat, datorită acumulării acestuia la nivel hepatic. Pentru a se asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor se impune ca suplimentele alimentare să conţină numai vitaminele şi mineralele conţinute în mod normal în regimul alimentar.
Plantele acţionează mai lent ca un medicament de sinteză (durează până la cel mult o lună până când planta/plantele acţionează, spre deosebire de efectul imediat al medicamentelor), dar efectele remediilor naturale sunt stabile în timp (nici boala nu a apărut dintr-o dată, aşa cum nici vindecarea nu se produce într-o zi). În compoziţia suplimentelor alimentare pot fi prezenţi nu doar nutrienţi, ci şi alte ingrediente, cum ar fi: aminoacizi, acizi graşi esenţiali, fibre, diverse plante şi extracte vegetale.
Remediile naturale sub formă de suplimente alimentare pot aduce beneficii sănătăţii omului, doar în condiţiile în care sunt utilizate pe baza şi conform recomandărilor medicilor sau ale practicienilor de medicină alternativă/complementară. Dacă remediile naturale sunt administrate corespunzător şi asociate cu o alimentaţie naturală şi un stil de viaţă sănătos, acestea pot înlocui medicamentele de sinteză, fiind adevărate minuni pentru sănătate.
Fiecare persoană este unică. Investigaţia, modalitatea de prevenire, dar şi tratamentul unei boli trebuie personalizate în funcţie de fiecare individ în parte. Trebuie avuţi în vedere mai mulţi factori, precum factorii genetici, tipul constituţional, timpul şi locaţia declanşării unei afecţiuni, stilul de viaţă adoptat, alimentaţia, rezultatele analizelor, etc.
Ayurveda sau arta de a trăi sănătos nu este doar un sistem medical convenţional ci reprezintă o adevărată artă de a trăi. Ayurveda este o practică indiană tradiţională bazată pe concepţia holistică de stare de bine, de sănătate, a întregului organism. Terapiile ayurvedice combină plante medicinale, şedinţe de meditaţie, yoga, dar şi terapie prin masaj, devenind foarte populară în occident ca alternativă pentru prevenirea şi combaterea unei largi game de boli şi afecţiuni. Ramura numită Rasayana oferă soluţii complete pentru menţinerea corpului într-o formă maximă chiar şi la vârste înaintate, subliniind faptul că cele mai longevive persoane de pe planetă respectă principiile de viaţă ayurvedice.
Remediile naturale ayurvedice ajută omul sănătos să-şi păstreze sănătatea şi echilibrul, iar pe cel bolnav să le recapete. Totodată, prin remediile naturale ayurvedice omul este ajutat să-şi regleze funcţiile şi să se autovindece, deoarece Ayurveda abordează omul dintr-o perspectivă holistică, retratând doar boala, ci adresându-se organismului în întregime, format din trup, minte şi spirit. Actualmente, conceptele de medicină naturală, de remedii naturale sunt sinonime cu sănătatea şi energia organismului. Aşa se explică dorinţa tot mai pronunţată a consumatorului de a se autoeduca în spiritul remediilor naturale şi de a se informa asupra proprietăţilor curative pe care le au plantele.