Salmalia malabarica crește la o înălțime medie de 20 de metri (arborii vechi de până la 60 de metri), în condiţii tropicale umede. Pe trunchi și la nivelul membrelor are numeroși spini conici, mai ales la tinerețe dar care se erodează odată cu ajungerea la maturitate. Frunzele sunt palmate cu aproximativ 6 pliante care radiază dintr-un punct central, au o lățime medie de 7- 10 cm și o lungime de 13- 15. Pețiolul frunzelor este lung și flexibil, ajungând până la până la 20 cm lungime. Florile sunt în formă de cupă, solitare sau în grupuri, axilare sau terminale poziționate în apropierea marginilor ramurilor copacului. Tubul staminal este scurt, în mai mult de 60 în cinci fascicule.
Stigma este de culoare roșu deschis, 9 cm în lungime, ovarul este de culoare roz, 1.5- 2 cm lungime, acoperit cu păr mătăsos alb de 1 mm lungime.
Frunzele au o dimensiune medie de 7-11 cm grosime și 14 cm în lățime. Petalele au o dimensiune de până la 12 cm în lungime, caliciul este, de obicei trilobat, cu o medie de la 3 la 5 cm în diametru, cu formă de cupă.
Semințele sunt numeroase, lungi, ovoide, de culoare neagră sau gri, acoperite cu bumbac alb. Fructul ajunge la o lungime medie de 13 cm, are o culoare verde deschis atunci când fructul este imatur și maronie, atunci când fructul este copt.
Compoziția chimică – Guma din coajă de acid katechuic, zahăr, „semulrot„,
Cenușă cu CaCO3, MgCO3, acizi tanic și galic. Uleiul de semințe conține: acizi grași, amestec de acid oleic ca constituentul major, împreună cu acizi miristic, palmitic, arahidic și linoleic. Florile conțin șapte flavone: vicenin, linarin, saponarin, cosmetin, izovitexin, xantomicrol și apigenina. Semințele conțin n-hexacosanol, acid palmitic, octadecil palmitat, acid galic. Acid tanic, 1-galil-B-glucoză, galat de etil și un amestec dintr-un, B și y-tocoferol. Florile conțin de asemenea zece flavonoide, quercetin, quercetin-3-O-beta-D-glucopiranozidă, quercetin-3-O-beta-D-glucuronopiranozid, rutin, sexangularetin-3-O-soforozida, vitexin, izovitexin, vicenin 2, kaempferol 3-O-rutinozida și kaempferol-3-O-beta-D-glucuronopyianozida; trei xantone, izomangiferin, mangiferin și mangiferin 7-O-metil; patru cumarine, esculetin, scopoletină, fraxetin și scopolin; și alte șapte compuși, blumenol C glucopiranozid, benzil-ß-D-glucopiranozidă, feniletil rutinozida, acidul protocatechulic, acidul clorogenic, metil clorogenat și acid vanilic.
Proprietăți – Stimulant, restorativ, astringent, alternativ, afrodiziac, demulcent, emetic și tonic, diuretic.
Recomandări – Diaree, dizenterie, furuncule, diabet, leucoree, ftizie, inflamații și dureri reumatice, gonoree, dureri de cap, astm, carii dentare, menoragie, conjunctivită, inflamația cronică de rinichi și slăbiciunea vezicii urinare a organelor genitale, disurie, splenomegalie, debilitate seminală.
Această plantă se regăseşte în remediul natural SHECURE Sirop.