Nimănui nu-i face plăcere să i se spună sau să constate că a îmbătrânit! Amprenta trecerii timpului se poate observa pe chipul femeilor sau asupra siluetei acestora, în vreme ce bărbaţii îi invidiază pe tineri pentru forţa fizică şi posibilitatea de a se bucura de plăcerile vieţii. Important este ca trecerea timpului să lase urme cât mai mici în ceea ce priveşte sănătatea, pentru că nimeni nu doreşte să trăiască mult, dar bolnav; din contră, idealul este să trăim mult şi cu un status de sănătate cât mai bun. Există bărbaţi, care datorită moştenirii genetice îmbătrânesc mai greu, modificările fizice, locomotorii sau mentale nefiind radicale, în vreme ce alţii la 45-50 ani arată şi se comportă ca octogenarii.
Toţi bărbaţii sunt expuşi riscului de afecţiuni ale prostatei, însă doar unii pot dezvolta probleme din cauza acestei glande, ca urmare a factorilor genetici, a vârstei, rasei, statusului hormonal sau regimului alimentar. Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin de forma unei castane, situată imediat sub vezica urinară şi care are rolul de a sprijini capacitatea de reproducere, prin secreţia unui lichid, care înglobează spermatozoizii şi le accelerează motilitatea. Prostata are două perioade de creştere în viaţa unui bărbat. Prima este în perioada de pubertate, iar a două între 20-30 de ani.
Problemele de prostată afectează aproximativ 12% dintre bărbaţi la un moment dat în viaţa lor. Urinarea dificilă, dureroasă şi/sau frecventă, însoţită de apariţia unor dureri de spate sau a unor dureri pelviene sunt semne care pot indica probleme la nivelul prostatei. Printre manifestările specifice ale afecţiunilor de prostată se numără urinarea frecventă, în special noaptea, dificultăţi la începerea sau oprirea urinării, senzaţia de durere sau usturime la urinare, urinare cu sânge, umflarea vezicii urinare, umflarea picioarelor cauzată de obstrucţia sistemului limfatic, etc.
Bărbaţii peste 50 de ani au un risc crescut de a dezvolta afecţiuni ale prostatei, la fel şi bărbaţii cu istoric familial în ceea ce priveşte afecţiunile prostatei, precum şi cei care au o dietă neadecvată. Fumatul, consumul excesiv de băuturi alcoolice, odihna insuficientă sunt doar câţiva dintre factorii care afectează sănătatea bărbaţilor şi implicit funcţionarea prostatei. De asemenea, dieta necorespunzătoare, bogată în grăsimi animale şi săracă în vitamine şi minerale favorizează degradarea stării de sănătate a bărbatului în general, contribuind la apariţia unor simptome specifice unor afecţiuni ale prostatei. Tot aici pot fi amintite ca şi posibile cauze ale apariţiei unor tulburări la nivelul prostatei statul pe scaun timp îndelungat sau expunerea la frig.
Deşi încă nu se cunosc cu exactitate toate cauzele apariţiei bolilor de prostată, oamenii de ştiinţă sunt de părere că ar putea fi vorba în general de factori genetici şi hormonali. Alţi doi factori de risc pot fi ţinuţi sub control: este vorba de alimentaţie şi lipsa activităţii fizice. Patologia prostatică poate beneficia şi ea de tratament cu ajutorul remediilor naturale. Remediul natural PROSTATOSALM, marca Ayurmed conţine plante cu o puternică acţiune antiinflamatoare asupra prostatei, rinichilor şi căilor urinare, înlătură neplăcerile cauzate de urinările frecvente şi dureroase din timpul zilei şi nopţii. Dintre aceste plante amintim: Vetiveria zizanioides, Curcubita maxima (binecunoscutul dovleac), Juniperus communis, Bergenia ligulata, Piper cubeba.
Acest produs ajută la menţinerea volumului normal al prostatei, are efect diuretic, antilitiazic, antioxidant şi preventiv antibacterian. Acest produs se poate administra curativ, dar şi preventiv bărbaţilor cu vârsta peste 50 de ani, deoarece se ştie că riscul apariţiei afecţiunilor prostatei creşte odată cu înaintarea în vârstă. În cazul în care afecţiunea prostatică este însoţită şi de o infecţie a tractului urogenital, se poate asocia la schema de tratament un alt remediu natural, URINOSALM, marca Ayurmed. Acesta are puternic efect antimicrobian cu un spectru larg, datorat în special plantei numită Kankola (Piper cubeba), efect antiinflamator, analgezic şi diuretic. De asemenea, acest remediu natural este extrem de eficient în combaterea litiazei renale şi urogenitale.