Femeile au fost întotdeauna preocupate de felul în care arată, importanţa acordată îngrijirii pielii fiind majoră încă din timpuri îndepărtate. Astăzi, piaţa de produse cosmetice este foate dezvoltată, oferind produse diverse atât pentru îngrijirea tenului, cât şi pentru tratarea diferitelor probleme ale acestuia. Cunoaşterea tipului de ten este importantă pentru acordarea unei îngrijiri corespunzătoare acestuia.
Tenul gras, seboreic presupune multă atenţie din partea fiecărei femei. Aspectul acestui tip de ten este unul lucios, imediat după ce faţa a fost spălată, porii sunt medii şi mari, existând şi o predispoziţie pentru apariţia coşurilor (care nu are legătură cu perioada menstruală). Tenul gras arată îmbâcsit şi inestetic (acest tip de ten este predispus imperfecţiunilor, ca urmare a producţiei excesive de sebum, ce sufocă pielea). “Avantajul” tenului gras, dacă îi putem spune aşa, este acela că datorită hidratării naturale, îmbătrâneşte şi se ridează mai greu decât celelalte tipuri de ten; totuşi pielea este lipsită de supleţe din cauza “efortului” la care sunt supuse glandele sebacee. Dieta, cosmeticele şi umiditatea sunt câţiva din factorii care contribuie la “dezvoltarea” tenului gras; acest lucru poate afecta orice persoană indiferent de vârstă.
Cel mai important aspect este ca tenul să fie menţinut permanent curat. Tenul gras are nevoie de curăţare de două-trei ori pe zi, cu un produs solubil în apă, special destinat pentru acest tip de ten. Ideale sunt produsele pe bază de acid salicilic sau alfa hidroxiacizi. Curăţarea se face prin mişcări uşoare, circulare, de masaj. Tonifierea tenului se poate realiza cu ajutorul ceaiului verde (100 ml apă fiartă, 2 pliculeţe de ceai verde şi o aspirină fin pisată; amestecul se poate păstra ulterior şi la friginer, nu mai mult de 3-4 zile). De două ori pe săptămână se poate efectua o exfoliere în profunzime a pielii cu un produs cu granule abrazive, etapă ce poate fi urmată de aplicarea unei măşti. Măştile se pot prepara şi acasă din ingrediente naturale cu efect astringent şi care absorb grăsimile în exces, reglând secreţia de sebum. Dintre aceste ingrediente amintim argila, castravetele, iaurtul, oul, fulgii de ovăz, papaya, prunele şi bananele.
Chiar dacă nu pare necesară, hidratarea este de fapt cea mai bună soluţie pentru a combate pielea grasă. Dacă stratul superior al pielii este deshidratat, glandele sebacee vor produce şi mai mult sebum. De aceea trebuie folosită frecvent o cremă hidratantă, antiseptică cu o formulă uşoară. Dieta trebuie să fie bogată în proteine, vitamine şi fier, dar săracă în zaharuri şi sare. Se pot consuma citricele şi legumele cu frunze verzi, bogate în vitaminele A, B şi C. De asemenea, consumarea unei cantităţi corespunzătoare de apă este de un real folos.
Ideal ar fi ca persoanele cu tenul gras să nu fumeze şi să evite contactul cu mediile încărcate cu fum de ţigară, deoarece tutunul favorizează deschiderea porilor şi implicit, sănătatea pielii. De asemenea, odihna suficientă şi mişcarea fizică ajută organismul să funcţioneze la cote înalte şi astfel şi pielea se menţine în formă.
Specialiştii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat următoarele produse cosmetice pentru întreţinerea tenului gras:
– exfoliantul WALNUT SCRUB: conţine granule de coji de nucă cu efect exfoliant şi astringent, extract de Aloe vera cu efect astringent, dezinfectant şi antioxidant, extract de Azadirachta indica (Neem) cu efect dezinfectant şi antioxidant
– masca PAPAYA MUD PACK: conţine extract de papaya, portocal, Acacia arabica, Daruharidra şi Zinc purificat, cu efect global calmant, astringent şi de reglare a secreţiei glandelor sebacee
– OILY SKIN MASSAGE CREAM pentru masajul de întreţinere; conţine: ulei de arahide, extract de lămâie verde şi de Buchanania latifolia
– ACNE CREAM pentru întreţinerea zilnică; conţine: ulei de cocos, ulei de salcie de Himalaya, extract de Neem, nucşoară şi mentă sălbatică; reglează secreţia de sebum şi menţine aspectul sănătos al tenului
– Suplimentul alimentar MARGUSA, destinat purificării corpului în general şi al sângelui în special, contribuie şi el la normalizarea aspectului tenului gras.