Odată cu instalarea anotimpului rece, a temperaturilor scăzute, extreme, nu doar afecţiunile respiratorii precum gripa şi răceala pot afecta organismul uman. Frigul scade imunitatea şi activează mai multe afecţiuni cronice, persoanele diagnosticate cu afecţiuni cardiace, cele suferind de diabet sau anemie fiind cele mai expuse. Vremea rece aduce modificări ale compoziţiei sângelui, care se îngroaşă, riscul blocării cu grăsimi al vaselor de sânge fiind ridicat. În plus, frigul determină scăderea numărului de leucocite (celule de apărare) şi al anticorpilor. Una dintre cele mai frecvente probleme ale persoanelor cardiace în perioada de iarnă sunt decompensările cardiace datorate intercurentelor infecţioase respiratorii. Prezenţa febrei, a stării infecţioase duce la creşterea activităţii inimii, rezultatul fiind creşterea consumului de oxigen de către celulele miocardice. În acest caz, infecţia este un factor care declanşează un episod de decompensare a insuficienţei cardiace preexistente, iar prevenirea intercurentelor respiratorii este mai eficientă decât tratamentul lor, care va fi mult mai dificil în condiţiile unui pacient cu multiple boli asociate.
De asemenea, nu trebuie uitaţi nici pacienţii cu tulburări ale circulaţiei arteriale şi venoase la nivelul membrelor inferioare, suferinţa ischemică cronică fiind un factor predispozant pentru apariţia degerăturilor, chiar la temperaturi în jur de 0°C. Suprainfectarea acestor leziuni este o reală problemă terapeutică, astfel încât recomandarea evitării apariţiei acestora este obligatorie. Pacienţii cu boala cardiacă ischemică, cu tulburări circulatorii periferice, insuficienţă cardiacă sunt sfătuiţi să evite agravarea acestor boli prin limitarea cât mai mult posibil a contactului cu aerul rece şi respectarea unor măsuri minime de prevenţie.
Totuşi, persoanele expuse pot respecta o serie de măsuri pentru a preveni agravarea afecţiunii. În primul rând, cardiacii trebuie să evite expunerea la temperaturile scăzute sau mai concret să evite ieşirea afară dimineaţa şi seara târziu, să-şi limiteze efortul fizic în această perioadă deoarece frigul poate creşte valorile tensiunii arteriale, persoanele fiind predispuse la a suferi un spasm coronarian (preinfarct sau infarct). Dacă ieşirea afară nu poate fi evitată, se recomandă ca trecerea de la temperatura de interior la exterior să nu se facă brusc, ci să existe o trecere intermediară (persoana poate aştepta câteva momente în scara blocului, de ex.). Corpul uman are nevoie de o temperatură constantă, de 36-37 de grade Celsius, pentru buna funcţionare a organelor şi a celorlalte mecanisme proprii; atunci când organismul este expus frigului, acesta face eforturi pentru a face faţă temperaturilor scăzute. Ca urmare, odată ce persoana iese din casă este indicat că aceasta să fie bine îmbrăcată cu haine călduroase şi să-şi protejeze căile respiratorii, pentru a împiedica pătrunderea aerului rece, cu ajutorul unui fular înfăşurat în jurul gâtului, care să acopere atât cavitatea bucală, cât şi nasul.
Bolnavilor de inimă li se recomandă să aibă în permanenţă nitroglicerina la îndemână, în buzunar, iar dacă se întâmplă să simtă că ceva nu este în regulă, este bine să se aşeze pe trotuar sau pe o bancă şi să-şi administreze o tabletă de nitroglicerină sublingual. Printre măsurile preventive ce trebuie respectate de această categorie de bolnavi se numără şi consumul zilnic a 2l de lichide şi reducerea consumului de sare şi alimente sărate, anumite grăsimi animale. Prin urmare, dieta trebuie să includă linte, orez, salată, roşii, somon, macrou, carne de vită, pui, gâscă sau iepure, lapte degresat, brânză de vaci sau urdă dulce. De asemenea, sunt recomandate şi fructele, citricele în mod special deoarece sunt bogate în vitamina C.
Remediile naturale potrivite pentru această perioadă sunt cele care menţin calitatea sângelui şi asigură buna funcţionare a aparatului cardiovascular. Pentru menţinerea calităţii sângelui recomandăm suplimentul alimentar MARGUSA, marca Ayurmed. Acest supliment conţine două din cele mai cunoscute plante medicinale pentru efectele lor purificatoare şi antioxidante şi anume Melia azadirachta şi Glycyrrhiza glabra. Această combinaţie asigură produsului un puternic efect detoxifiant asupra ficatului, efect depurativ şi antiinflamator asupra sângelui şi ameliorează eficient durerile articulare. MARGUSA tonifică şi energizează organismul şi contribuie la stimularea sistemului imunitar. Acest supliment se administrează în doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi înainte de masă cu 30 de minute, contribuind la o mai bună purificare a sângelui, a ficatului şi a pielii, cu efect antiinflamator, imunostimulator şi regenerator.
Suplimentul alimentar LYON HEART, marca Ayurmed ajută la menţinerea funcţionalităţii normale a inimii prin creşterea puterii şi a eficienţei de contracţie a muşchiului cardiac, prin normalizarea frecvenţei cardiace şi prin reducerea spasmelor coronariene. Îmbunătăţeşte fluxul coronarian, fiind util în prevenirea crizelor de angină pectorală. Are efect diuretic şi sedativ, contribuind astfel la scăderea valorilor mari ale tensiunii arteriale. Efectul de regenerare general, de adaptare la stres şi hipolipidemie contribuie la eficienţa produsului. LYON HEART conţine: Terminalia Arjuna (Arjuna), Rosa centifolia (Trandafir, Satapatrika), Withania somnifera (Ginseng indian, Ashwaganda), Crataegus oxycantha (Păducel), Commiphora mukul (Guggul), Tribulus terrestris (Gokhru).
Suplimentul alimentar PRESSURE DOWN, marca Ayurmed, conţine plante care ajută la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale prin reducerea spasmelor vasculare, îmbunătăţirea activităţii inimii, stimularea eliminării excesului de apă din organism, calmarea sistemului nervos şi îmbunătăţirea capacităţii de adaptare a organismului la stres. PRESSURE DOWN are, de asemenea, acţiune regenerantă, imunostimulentă, antitumorală, detoxifiantă şi antiinflamatoare. Suplimentul conţine: Tribulus terrestris (Gokhru), Withania somnifera (Ginseng Indian, Ashwagandha), Allium sativum (Usturoi), Leptadenia reticulata (Jivanti). Utilizarea sistematică a remediilor pe bază de plante asociate cu medicaţia alopată cardiovasculară atenuează efectele secundare ale acesteia şi poate duce la scăderea dozelor necesare pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular.