Steatoza hepatică (denumită și afecțiunea ficatului gras) reprezintă acumularea de grăsime la nivelul ficatului. Când este prezentă și o inflamație, afecțiunea se numește steatohepatită și poate progresa către ciroză sau chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului). Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale ficatului și constă într-un exces de grasime ce se depune în celulele hepatice, făcându-le să funcționeze defectuos. Această afecțiune este reversibilă și se poate trata printr-un regim de viață sănătos, prin tratamente medicamentoase sau naturiste ce includ preparate din plante și, de asemenea, cu suplimente alimentare naturale.
Există două tipuri de steatoza hepatică: steatoza hepatică non-alcoolică și steatoza hepatică alcoolică. Steatoza non-alcoolică este un sindrom care se dezvoltă la pacienții non-alcoolici pe fondul unei alimentații foarte bogate în grăsimi saturate. Cel mai adesea apare la femeile de vârstă mijlocie, supraponderale, cu diabet sau cu un nivel de trigliceride crescut în sânge. Inițial majoritatea pacienților nu acuză simptome. Totuși, se observă stări de oboseală, stare generală de rău și dureri în capul pieptului. Steatohepatita alcoolică este consecința consumului excesiv de alcool pentru perioade lungi de timp. Simptomatologia este asemănătoare cu cea aparținând steatohepatitei non-alcoolice.
Steatoza hepatică fără complicații este o afecțiune reversibilă, de aceea este necesară o cură de protejare a ficatului. În steatoza hepatică de cauză alimentară este interzis consumul de carne grasă, grăsimi animale, iar alimentația pacientului trebuie să cuprindă predominant legume, fructe, fibre, cereale integrale, orez brun, ciuperci. În cazul steatozei hepatice pe fondul consumului excesiv de alcool, renunțarea la acesta este esențială tratamentului și conduce la regresia bolii. În cazul fumătorilor, este necesară renunțarea la fumat.
Steatoza hepatică non-alcoolică este o afecțiune reversibilă. Astfel, un mod de viață sănătos, este esențial în tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice. Astfel, pacientul trebuie să aibă o dietă alimentară echilibrată, să renunțe la medicamentele care nu sunt absolut necesare, să înlăture consumul de alcool și tutun. Echilibrarea glicemiei (în cazul diabeticilor), scăderea progresivă în greutate (în cazul obezilor), scăderea colesterolului și tratamentul prescris de medic sunt factori deosebit de importanți în tratarea steatozei hepatice non-alcoolice.
Cauzele care duc la steatoza hepatică:
Dintre cele mai frecvente cauze care pot duce la steatoza hepatică amintim: consumul excesiv de alcool (riscul apariției acestei afecțiuni este dependent de cantitatea de alcool consumată și durata consumului), alimentația bogată în grăsimi, obezitatea, diabetul zaharat, afecțiuni genetice, rezecții intestinale, o serie de medicamente (precum unele anticoncepționale), dislipidemiile (niveluri crescute ale colesterolului și/sau trigliceridelor în sânge), prezența virusului C al hepatitei, variații rapide în greutate (atât creșterea cât și scăderea bruscă în greutate), sarcina, substanțe toxice, etc.
Steatoza hepatică – Simptome:
De obicei steatoza hepatică este asimptomatică. Totuși unele persoane acuză oboseală, slăbiciune sau durere subcostală dreaptă. Afecțiunea hepatică avansată se caracterizează prin simptome precum icter sau ascită (lichid în cavitatea peritoneală). În urma examenului clinic, medicul poate descoperi și o hepatomegalie (mărirea în dimensiuni a ficatului).
Steatoza hepatică și regimul alimentar:
Steatoza hepatică este considerată o afecțiune reversibilă, astfel, se recomandă o cură de protejare a ficatului. În ambele cazuri de steatoză este recomandată stoparea consumului de alcool.
În steatoza hepatică de cauză alimentară, este interzis consumul de grăsimi animale, carne grasă, în alimentația bolnavului trebuie să fie predominante fructele, legumele, uleiuri presate la rece, cereale integrale, fibre, ciuperci, alimente cu vitamina C. În cazul steatozei hepatice de natură alcoolică, este necesară renunțarea completă la alcool, alături de modificarea regimului alimentar, fapt ce duce la regresia rapidă a afecțiunii. Greutatea corporală trebuie să fie în limite normale, astfel că supraponderalilor li se recomandă o cură de slăbire. Este importantă de asemenea, eliminarea tuturor factorilor toxici la care este supus corpul, astfel că sunt interzise consumul de substanțe precum tutun și alcool. De asemenea, în tratamentul steatozei hepatice, bolnavul trebuie să respecte orele de somn, este recomandat de asemenea evitarea stresului și practicarea sportului minim 30 minute în fiecare zi.
De asemenea, anemia se poate trata cu succes folosind plantele medicinale care conțin minerale, în special fier și vitamine, cu precădere vitamina C, esențială pentru absorbția fierului.
Specialiștii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat produsul LIVECOM sirop, un protector natural al ficatului. Este un supliment alimentar natural din plante ayurvedice cu efect tonic, regenerant, antiviral, antiinflamator, imunostimulent, antioxidant și antitumoral ce contribuie la menținerea stări de sănătate a organismului prin îmbunătățirea funcțiilor și activității ficatului. LIVECOM sirop contribuie la purificarea ficatului, splinei și sângelui, ajutând la îndepărtarea toxinelor și deșeurilor acumulate ca urmare a consumului de alcool, medicamente hepatotoxice și droguri.
LIVECOM sirop este un supliment alimentar natural eficient pentru tratamentul steatozei hepatice, protejează celula hepatică de agresiuni, contribuie la regenerarea ei, asigurând astfel metabolismul corect al principiilor alimentare.
LIVECOM sirop ajută la refacerea organismului după toxiinfecții alimentare, terapii cu remedii hepatotoxice și în cazuri de steatoză hepatică. Contribuie la menținerea stării de sănătate a ficatului, splinei și sângelui, contribuie la diminuarea efectelor proceselor inflamatorii hepatice acute și cronice, la protejarea celulei hepatice, la menținerea tonusului general al organismului, în perioada de refacere după stări de slăbiciune, ca urmare a efectului revitalizant al plantelor din conținutul său.
Plantele conținute în LIVECOM sirop sunt: Picrorrhiza kurroa (Kutki), Terminalia chebula (Haritaki), Andrographis paniculata (Kalmegh), Boerhaavia diffusa (Punarnava), Eclipta alba (Bhringaraj), Phyllanthus urinaria (Bhumyamalaki), Tinospora cordifolia (Guduchi), Emblica officinalis (Amla), Tecoma undulata (Roheda), Fumaria officinalis (Fumăriță), Silybum marianum (Armurariu), Aloe barbadensis (Aloe). Plantele conținute în acest produs sunt eficiente în tratarea afecțiunilor ficatului, fiind benefice și pentru tratarea steatozei hepatice.
Picrorrhiza kurroa (Kutki) este o plantă care se regăsește în regiunea Himalaya din Kashmir și Sikkim, la o altitudine de 2700-4500 de metri. Ingredientele sale sunt puternic detoxifiante, fiind recomandată în cazuri de icter, hepatită virală, hepatotoxicitate, alcoolism, steatoza hepatică, anorexie, hepatomegalie, astm, dispnee, tuse, răceală, probleme dermatologice, viermi intestinali, menoragie, tulburări ale tractului urinar.
Terminalia chebula (Haritaki) este un arbore care trăieşte în sudul Asiei, din India până în Nepal, în regiunea Yunnam din China, în partea sudică din Sri Lanka, Malaysia şi Vietnam. Terminalia Chebula, este o plantă medicinală utilizată în tratarea afecțiunilor hepatice și în tulburările de tranzit intestinal. Este o plantă puternic antioxidantă, hepatoprotectoare, antibacteriană, antivirală, anticarcinogenică, radioprotectoare, cardioprotectivă, adaptogena, antianafilactică, hipolipidemică, hipocolesterolemică, antiulcer.
Eclipta alba (Bhringaraj) este o plantă minune în afecțiunile hepatice. Este benefică pentru tratarea steatozei hepatice datorită proprietăților sale hepatoprotectoare puternice, antimicrobiene, antiinflamatoare, analgezice. Este un bun tonic hepatic, imunostimulator și rejuvenant.
Emblica officinalis (Amla) este considerată în Ayurveda ca Rasayana (rejuvenator) și utilizată pentru întârzierea procesului degenerativ al organismului. Datorită faptului că are puternice proprietăți benefice asupra organismului este recomandată și utilizată în afecțiuni precum: diabet, colici, flatulență, ulcer peptic, steatoza hepatică, hepatopatie, icter, diaree, hemoragii, leucoree, menoragie, afecțiuni ale pielii, dispepsie, cefalee, astm, bronșită.
Silybum marianum (Armurariu) este o plantă care are ca principal ingredient silimarina. Recomandată frecvent în cazuri de steatoza hepatică, silimarina conținută în această plantă este puternic hepatoprotectoare, antifibrozantă, antioxidantă, fiind de asemenea un puternic detoxifiant și regenerator al celulelor hepatice.