Syzygium Cumini este un arbore care crește lent și care poate ajunge la înălțimi de până la 30 m, cu o durată de viață mai mare de 100 de ani. Scoarța acestuia este gri, dură și închisă la culoare. Lemnul acestuia este rezistent la apă. Frunzele au o aromă de terebentină și au o culoare roz când copacul este tânăr și verde deschis la maturitate. Perioada de înflorire a Syzygium Cumini începe în martie și se termină în aprilie. Florile parfumate sunt mici, au dimensiuni de 5 mm diametru. Fructele se dezvoltă în mai sau iunie și se aseamănă cu fructele de pădure de dimensiuni mai mari. Fructul este alungit, ovoid, la început verde și ulterior ajunge la o culoare de la roz la violet sau negru lucios la maturitate. De asemenea, alt tip de copac are fructele albe. Gustul fructului este o combinație de dulce, acru și ușor astringent și dă o culoare violet limbii atunci când este consumat.
Compoziția chimică – Frunzele conțin: glycozide flavonole acilate, cvercetin, miricetin, miricitin, triterpenoide, esterase, galoil carboxylase și taninuri.
Scoarța conține: acid betulinic, friedelin, epi-friedelanol, β-sitosterol, eugenin şi acizi grași, esteri de acizi grași ale epi-friedelanol, β-sitosterol, cvercetin, kaempferol, miricetin, acid galic și elagic, bergenin, flavonoide și taninuri.
Florile conțin: kaempferol, cvercetin, miricetin, izocvercetin, dihidromiricetin, acid oleanolic, acetil oleanolic, eugenol-triterpenoid A şi eugenol-triterpenoid B.
Rădăcinile conțin: glycozide flavonoide și 3-O-rutinozide de Izooramnetin.
Fructele conțin: Rafinoză, glucoză, fructoză, acid citric, malic, galic, antocianini (determină culoarea fructului), cianidin diglicozid, petunidin și malvidin.
Uleiurile esenţiale izolate din frunze, tulpină, semințe, fructe conţin: α-pinen, camfen, β-pinen, mircen, limonen, cis-Ocimene, trans-Ocimene, γ-Terpinen, terpinolen, acetat de bornil, α-Copaee , β-cariofilen, α-Humulen, γ-Cadinen și δ-Cadinen, trans-ocimen, cis-ocimen, β-mircen, α-terpineol, acetat de dihidro carvil, geranil butirat, valerat terpinil, α-terpineol, β-cariofilen , α-humulen, β-selinen, calacoren, α-muurolol, α-santalol, cis-farnesolul: acizi lauric, miristic, palmitic, stearic, oleic, linoleic, malvalic, sterculic și vernolic.
Proprietăți – Astringent, antioxidant, antidiabetic, antidiareic, anorexigenic, gastroprotectiv, hepatoprotector, purifică sângele, anti-ulcerogen și radioprotector, diuretic, stomahic, carminativ, cardioprotectiv.
Recomandări – Diabet, diaree cronică, afecțiuni ale dinților, dizenterie cu sânge, splinomegalie, răceală, tuse, febră, afecțiuni ale pielii, infecții ale gâtului, infecții ale intestinelor și ale aparatului genital (provocate de Candida Albicans), hemoroizi, calculi biliari, calculi renali, poliurie.
Această plantă se regăseşte în remediul natural DAITAB.